Pratite nas na

Zašto postati član?

Američka trgovačka komora prisutna je u preko 100 zemalja širom svijeta, a AmCham BiH dio je ove globalne mreže!

Punopravni smo član Američke trgovačke komore u Washingtonu

Potpuno smo akreditovani  član Američke trgovačke komore u Washingtonu.

AmCham BiH vodeći je glas međunarodnog poslovanja u Bosni i Hercegovini koji promoviše globalnu konkurentnost kroz aktivnosti zagovaranja kao i primjenom najboljih praksi. Naše aktivnosti kao nevladine, neprofitne i volonterske organizacije u potpunosti su povezane sa našim članicama i njihovim potrebama.

Mi smo jedna od četiri strane komore koje djeluju u Bosni i Hercegovini sa svrhom razvijanja jedinstvenog ekonomskog prostora u cijeloj zemlji sa primjenom međunarodnih standarda i uspostavljanjem pune slobode kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, bez diskriminacije na bilo kojem osnovu.


Naši članovi dolaze iz raznih poslovnih sfera

Komora trenutno broji tačno 100 članova koji dolaze iz raznih dijelova poslovne zajednice, te su uglavnom američke, međunarodne, regionalne i lokalne kompanije.

Članice obuhvataju razne sfere i sektore: IT sektor, bankarski i finansijski sektor, pravne i konsultantske kompanije, agencije za odnose s javnošću, marketing i oglašavanje, neprofitne i obrazovne organizacije i institucije, građevinske kompanije, farmaceutske kompanije i predstavništva, proizvođači hrane i pića, proizvođači duhanskih proizvoda i drugi.

Naše članice su: američke kompanije/državljani SAD-a,  bh. kompanije/građani, kompanije/građani iz drugih zemalja, te neprofitne organizacije koje imaju zajednički interes u misiji Komore.


Šta naši članovi kažu

G. Goran Cerovina

Izvršni direktor, NELT

Kako je glavni cilj ove poslovne zajednice da spoji privrednike i njihove biznis ideje, stvori pozitivan poslovni ambijent pogodan za realizaciju istih, te ojača realni sektor kao bazu privrede i poveže ga sa državnim institucijama i zakonima, mogu navesti da je velika privilegija biti aktivni učesnik ove poslovne zajednice – AmCham BiH.

Gđica. Nadina Hodžić

Senior Manager u Tax odjelu Ernst&Young, AmCham BiH članica Upravnog odbora

„AmCham organizacija već godinama slijedi svoj cilj - poboljšati poslovno okruženje u našoj zemlji, istovremeno stvarajući mrežu izuzetnih stručnjaka na jednom mjestu i pružajući nam šansu da gradimo poznanstva i poslovne mogućnosti. Kao neko ko je dio velike korporacije, razumijem da je tim najbolji pokretač poslovanja, pa je velika privilegija biti dio mreže članova Komore, kao i podržati njen cilj.“

G. Mirza Bavčić

Direktor, Express Courier – ASC for UPS in B&H, AmCham BiH član Upravnog odbora

Članstvo u AmCham BiH otvara mogućnost saradnje s kompanijama koje dijele slične vrijednosti u poslovanju i koje teže poboljšanju poslovne klime u BiH, kao i uspostavljanje jakih poslovnih veza u komitetima  AmCham BiH. Naš cilj je promovisati pouzdan, stručan, etičan i usklađen poslovni pristup koji će pomoći AmCham-u BiH da postane glas najboljih modela poslovanja u BiH, što će doprinijeti širenju članstva u AmCham u BiH.

Gđa. Ruža Tomić Fontana

Generalna direktorica, Coca Cola HBC

AmCham BiH je snažna platforma s velikim pozitivnim utjecajem, koja igra važnu ulogu u poboljšanju poslovnog okruženja u zemlji. Ova zajednica koja donosi promjene i okuplja one koji ih uvode snažno podupire inovacije, donosi nove poslovne mogućnosti i potiče stvaranje vrijednosti za pojedince, kompanije i društvo u cjelini. 

G. Srđan Lazović

Generalni direktor za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Philip Morris

Za nas AmCham znači kontinuirani rad na stvaranju okruženja koje motivira pojedince i zajednicu da ostvare svoj puni potencijal. Težnja ka boljoj budućnosti cilj je naše tvrtke, ali to je i ono čemu AmCham oduvijek teži, a to nas čini prirodnim partnerima.