Podijelite:

Američka trgovačka komora u BiH uputila je nadležnim institucijama zahtjev za liberalizaciju i ublažavanje mjera za povratak osoba koje napuštaju granicu Bosne i Hercegovine radi ispunjavanja ranije preuzetih obaveza izvan naše zemlje ili ulaska stranaca u Bosnu i Hercegovinu .

„Mnogi članovi AmCham-a BiH ugovorili su poslove izvan granica naše zemlje i čekaju ispunjenje ugovornih obaveza. Neispunjavanje ugovornih obaveza povlači za sobom brojne kazne i čak moguće otkazivanje ugovora, što bi u konačnici imalo izravan utjecaj na poljuljanu ekonomiju BiH. Regija je regulirala izlaz i definirala proceduru za izlazak iz zemlje, ali situacija u vezi s povratkom unutar granica Bosne i Hercegovine je upitna i vodi ka četrnaestodnevnom karantenskom boravku i naš apel je da ublaži te mjere”, navodi AmCham BiH.

Napisali su da ekonomija ne smije patiti te da je pravo vrijeme da se preduzmu sve moguće i potrebne aktivnosti i ublaže mjere koje se odnose na preduzeća, njihov izlazak i povratak u BiH, a sve u pravcu ekonomskog oporavka i održivosti i uspješan rad brojnih kompanija da se ne bi doveo do samog ruba postojanja.

„Američka privredna komora u BiH pomogla je raznim donacijama medicinskim ustanovama tokom krize virusa korone zahvaljujući našim članovima, što planira da učini u budućnosti. Smatramo da situacija u našoj zemlji nije lošija nego u regiji i ne vidimo razlog da imamo strože kriterije. “, Navodi se u izjavi.

Institucije trebaju shvatiti da spremnost za preuzimanje ugovornih obveza od strane odgovornih i savjesnih kompanija ne predstavlja nikakvu opasnost za zajednicu, već naprotiv, odlučnost i djelovanje za razvoj naše ekonomije i društva.