Podijelite:

Svijet se suočava s izvanrednim izazovom od izbijanja COVID-19. Pandemija predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju i blagostanju građana i globalnoj ekonomiji sa štetnim posljedicama za sve dijelove društva.

AmChams u Europi, krovna organizacija za 45 AmChams-a iz 43 zemlje širom Evrope i Euroazije, u potpunosti podržavaju napore vlada u borbi protiv pandemije i ublažavanju njihovih učinaka. Mobilizacija resursa bez presedana je i potrebno nam je kontinuirano vodstvo da bismo odgovorili na utjecaj krize na društvo.

Pozivamo naše vlade da se usredsrede na:

1) Solidarnost - Svi smo zajedno u ovome. Povećana razmjena resursa i informacija među našim zemljama i širom svijeta presudna je za uspješno rješavanje pandemije. Sada je vrijeme da se prikažu vrijednosti koje dijelimo u Europi, preko Atlantika i sa ostatkom globalne zajednice.

2) Koordinacija - Vlade trebaju pojačati koordinaciju preko granica i unutar saveza kako bi osigurale dosljedan i usklađen pristup krizi, ali i započele postavljanje temelja ekonomskog oporavka. Suradnja na regionalnom i globalnom nivou od vitalnog je značaja jer vlade sastavljaju inicijative za zaštitu naših ekonomija, a u konačnici i životnih sredstava građana.

3) Akcija - Potrebne su nam hrabre akcije da bismo osigurali pristup kritičnim dobrima i uslugama o kojima svi ovisimo. Konkretno, kretanje robe preko granica mora biti nesmetano. Mnogo potrebna roba oslanja se na integrirane lance nabave za proizvodnju prije nego što ih se može isporučiti pojedincima i poslovnim subjektima.

AmChams u Europi posvećen je učiniti sve što možemo kako bi mobilizirali kompanije članice i naše mreže kako bi podržali ekonomski oporavak. S našim kolegama koordiniramo širom europske regije i globalno kako bismo dali preporuke za snažan i zdrav ekonomski oporavak za boljitak i dobrobit svih naših građana i poduzeća.

O AmChams u Evropi

AmChams u Europi služi kao krovna organizacija za 45 američkih privrednih komora (AmChams) iz 43 zemlje širom Europe i Euroazije. U Evropi zastupamo interese više od 17.000 američkih i evropskih kompanija koje zapošljavaju 20 miliona radnika i čine više od 1,1 biliona dolara ulaganja na obje strane Atlantika. Kao bilateralni glas američkih i evropskih kompanija, AmChams u Europi djeluje na priopćavanju važnosti prekooceanske ekonomije u Europi i Sjedinjenim Državama.