Podijelite:

Američka privredna komora u BiH upozorila je da će registriranje, uvoz i distribucija spornih lijekova u Bosni i Hercegovini stvoriti ozbiljnu prijetnju zdravlju i zdravstvenim sistemima građana u BiH.

Uvoz i distribucija lijekova klasificiranih kao neusporedivi biološki lijek koji ne zadovoljavaju kriterije SZO niti kriteriji Evropske agencije za lijekove (EMA) mogu predstavljati rizik za zdravlje pacijenata u BiH, u odnosu na registrirane referentne biološke lijekove nisu lek “.

Prije svega, Američka privredna komora u BiH podržava sve procese vođene profesionalno, a koji imaju za cilj osigurati kvalitetu i dostupnost dokazanih lijekova svim pacijentima u BiH.

Podržava i aktivnosti svojih članica, koje nastoje poboljšati i uskladiti zdravstveni sektor BiH sa najboljim i svjetskim praksama EU.

Jedna od najvažnijih uloga AmCham-a BiH je raditi s članovima na stvaranju kolektivnih pogleda poslovne zajednice o preprekama poslovanju u BiH, a koji se provodi kroz različite odbore unutar komore. Dakle, putem Odbora za zdravlje i zaštitu okoliša, komora promovira pozitivne zdravstvene i farmaceutske prakse.

- Želimo uspostaviti konstruktivan dijalog s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH i nadležnim ministarstvima zdravstva na svim nivoima vlasti na temu spornih lijekova čija kvaliteta, sigurnost i efikasnost nisu dokazani i nisu odobreni za uvoz i distribuciju u BiH, ističe Američka privredna komora u BiH. u dopisu Agenciji za lijekove i medicinske proizvode BiH, entitetskim ministrima zdravlja Vjekoslavu Mandiću i Alenu Seraniću, te ministri civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević.