Podijelite:

S obzirom na trenutnu oskudnost testova za virus Corone, Upravni odbor Američke privredne komore u BiH, zajedno sa svojim članovima, aktivno je učestvovao u nabavci, transportu i isporuci 150 000 testova Vladi FBIH, što je Vlada je plaćala i naručivala.

Ova akcija je takođe rezultirala donacijom dva instrumenta za brzo vađenje RNA. Dva uređaja nazvana Nextractor® NX-48, kompanija Geneolution za ekstrakciju i brzu izolaciju DNK ili RNK iz različitih uzoraka. Korištenje Nextractor® ubrzava proces dobivanja rezultata ispitivanja COVID-19, jer čisti do 48 uzoraka odjednom u 10 minuta. S obzirom na duljinu vremena koje traju rezultati ispitivanja, donacija dva uređaja pomoći će dobiti rezultate što je brže moguće.

U narednom periodu Američka privredna komora u BiH donirat će potrebne medicinske potrepštine bolnicama širom zemlje, a sve u cilju suzbijanja pandemija COVID - 19. Kompletna kampanja Doma za prikupljanje sredstava potrebnih za nabavku sanitetskog materijala za bolnice u BiH provest će se u koordinaciji s UNDP-om, koji ima adekvatnu sliku o potrebama bolnica širom Bosne i Hercegovine.