Podijelite:

Prošle sedmice članovi kompanije predstavnici Odbora za zdravstvo i zaštitu okoliša AmCham BiH, predsjedavajući Odbora i generalni direktor Boro Mioč ERKONA, direktor Amela Hrbat EKOPAK, Jasmina Efendić komercijalna voditeljica za IQVIA u BiH, Lana Sarajlić, odvjetnica WOLFTHEISS, direktorica Direktorica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini Ana Petrović, Elma Babić Džihanić pomoćnica direktora Zeos Eko-Sistem doo astali su se sa regionalnim službenikom ESTH-a (okoliša, nauke, tehnologije i zdravlja) u Ambasadi SAD-a iz Mađarske DC Gina Kassem.

Neke od tema obuhvaćenih sastankom bili su pravni okvir pitanja zaštite okoliša u BiH i njegovog utjecaja na bh. Društvo i ekonomiju. Izazovi u razvoju sistema upravljanja ambalažnim otpadom, od zakonskog okvira do kapaciteta za prikupljanje i recikliranje ambalažnog otpada. Potreba za jačanjem vladinog prikupljanja podataka i izvještavanja o smrtnosti od pojedinih bolesti ili uzroka, koja se mogu pripisati AAP-u. I tema o inovativnim lijekovima, postupcima, problemima i mogućim prijedlozima za poboljšanja.

Andy Allen, ekonomski službenik Ambasade SAD-a u BiH, organizovao je sastanak, te će u budućnosti pružati podršku kompanijama članicama AmCham-a u rješavanju svih spomenutih i ostalih pitanja / aktivnosti AmCham-ovog Odbora za zdravstvo i okoliš BiH.