Podijelite:

AmCham BiH lider je u poboljšanju poslovnog i regulatornog okruženja kroz proaktivni dijalog i otvoreno partnerstvo sa svim nivoima vlasti i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država koja je najbliži i najpouzdaniji AmCham partner. S tim u vezi, Američka trgovačka komora u BiH održala je radni ručak na kojem je glavni govornik bio H.E. Eric Nelson Američki ambasador u BiH. U svom obraćanju istakao je kako AmCham BiH i Američka vlada rade zajedno na poboljšanju poslovnog okruženja u BiH.

„Poslovna zajednica je presudni partner za reforme i Sjedinjene Države vide Amcham BiH kao svog ključnog partnera u radu na promjenama. AmCham BiH prihvaća američke vrijednosti poput inkluzivnosti, transparentnosti i vladavine zakona. Uprkos političkim komplikacijama koje ekonomske reforme čine sporim i napornim u BiH, vjerujem da AmCham BiH može promijeniti značaj u poboljšanju poslovne klime u BiH ”, rekao je Ambasador u BiH tokom svog govora.

Jedan od ciljeva Komore, propisan Statutom AmCham BiH, jeste održavanje partnerstva sa svim institucijama Vlade BiH, kao i sa Sjedinjenim Američkim Državama, privrednim komorama i drugim sličnim poslovnim udruženjima u BiH i Sjedinjenim Državama, kao i u ostalim zemljama.

„Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini donosi glas o američkom poslovanju u cijeloj zemlji, jer svi nastojimo podržati i zagovarati američke, ali i neameričke kompanije, koje rade i ulažu u našu zemlju. Danas, kako se naša zemlja suočava s ekonomskim i političkim poremećajima, naš rad na promicanju i zaštiti interesa naših članova i jačanju bilateralnih odnosa sa našim dionicima važniji je nego ikad prije “, rekao je predsjednik Upravnog odbora AmCham BiH prilikom otvaranja primjedbe.

Tokom ručka spomenule su se neke od prioritetnih tačaka AmCham-a BiH, poput uticaja na problem nedostatka zakonodavstva o korištenju elektronskog potpisa i elektroničkog dokumenta u BiH, formiranja odgovarajućeg tijela na različitim nivoima vlasti koje bi bave se informacionim društvom i zakonodavstvom vezanim za digitalne usluge, koje bi pokrenule i koordinirale inicijative koje se odnose na digitalizaciju usluga građana, kao i promociju etičkog i usklađenog poslovanja na tržištu BiH kao konkurentske prednosti.

Ručak je bio dobra prilika da se poslovni lideri kompanija i organizacija okupljenih u članstvu AmCham BiH i potencijalni novi članovi sastanu s novim generalnim sekretarom Američke trgovačke komore Damirom Petrinićem.

„Stvaranje boljeg poslovanja i jačeg društvenog okruženja, povezivanje sa partnerima i razvijanje konstruktivnih dijaloga kroz intenziviranje umrežavanja unutar članova, izazovi smo s kojima smo spremni suočiti se.“ - naglasio je Petrinić tokom svog govora i spomenuo sporazum koji je AmCham BiH potpisao s USAID WHAM projektom.

„Kroz ugovor AmCham BiH USAID WHAM, Američka trgovačka komora će implementirati brojne programe unapređenja radne snage u ICT sektoru. Kroz stipendije USAID WHAM projekta, AmCham BiH će za svoje članove organizirati stručno usavršavanje u različitim oblastima i na taj način intenzivno raditi na jačanju i poboljšanju kvaliteta rada bh. ICT sektora u BiH. „

Spomenuta je još jedna planirana aktivnost AmCham-a BiH, koja se bavi mladima i jačanjem liderskog potencijala mladih menadžera. Kroz Mentorski program AmCham BiH, koji bi trebao započeti na jesen, krajnji cilj je stvaranje prestižnog i jedinstvenog programa poslovnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koji će pomoći popunjavanju praznina u obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini i doprinijeti povezivanju. poslovnog sektora s akademskom zajednicom.

Na kraju ručka predsjednik Upravnog odbora i generalni sekretar AmCham BiH pozvali su kompanije koje su poput AmCham-a BiH posvećene razvoju međunarodnog poslovanja.