Podijelite:

Deset Američkih komora u Jugoistočnoj Evropi se okupilo sa ciljem da promijene i izmijene region i na takav način postignu privlačnijim za investitore ...

 

Deset Američkih komora u Jugoistočnoj Evropi (Hrvatska, Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija i Makedonija) okupilo se da bi promijenilo i iznova pronašlo region kako bi učinilo što privlačnijim za ulagače. NEW SEE 2015 je o novoj viziji i jedinstvenom ekonomskom prostoru, koji je tržište od 55 miliona ljudi.

 

Za Bosnu i Hercegovinu ova je inicijativa nadogradnja. Već duži vremenski period Bosna i Hercegovina se svrstava, pored Makedonije, kao najsiromašnije zemlje u bivšoj Jugoslaviji koja ima istaknute probleme poput političke nestabilnosti, korupcije, visoke stope nezaposlenosti, zbog čega je Bosni i Hercegovini potreban novi i poboljšani put da se predstaviti kao konkurentna i poželjna zemlja za ulaganje. Mogućnost da se to učini nalazi se u inicijativi NEW SEE 2015, koja će se provoditi kroz dvije sinhronizovane aktivnosti:

 

Web stranica NEW SEE sadržavat će sve važne informacije o situaciji u zemljama sudionicama inicijative NEW SEE s ciljem informiranja potencijalnih investitora. Web platforma neće pružati samo ove i slične informacije, već će omogućiti i dvosmjerni platformski dijalog između privatnog sektora i odgovarajućih vlada.

 

NEW SEE Investment Forum, sastanak na visokoj razini koji će okupiti sve čelnike deset zemalja sudionica, američke i druge međunarodne investitore, ekonomiste, kao i predstavnike U.S.State Departmenta, Europske unije, MMF-a, Svjetske banke, itd. prva konferencija inicijative NEW SEE bit će održana u Beogradu u martu 2015. godine.

 

Čitav region jugoistočne Europe često se smatra geografskom regijom visokog potencijala, bogatom talentom i resursima, ali u poslovnom pogledu još uvijek vrlo nefunkcionalan. S inicijativom NEW SEE, loša percepcija bi se mogla promijeniti, pod sloganom - POGLEDAJTE POTENCIJAL, gdje će inicijativa istaknuti potencijal koji ovaj region nudi.