Podijelite:

Američka trgovačka komora u BiH kroz uspješno surađivanje s Vladom Kantona Sarajevo, otvara mogućnost novog oblika suradnje s Ministarstvom rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Kantona Sarajevo. Naime, dogovoreno je da Američka trgovačka komora u BiH navedenom Ministarstvu, na osnovu inputa dobijenih od odbora AmCham BiH i njegovih članova, predstavi ideje za projekte usmjerene na povećanje zaposlenosti u Kantonu Sarajevo.

Dvije ideje članova Raiffeisen banke i Propulsion fonda, organiziran je sastanak sa ministrom Garibijem na kojem je član Propulsion fonda AmCham BiH predstavio svoj prijedlog pod nazivom WorkNET. Propulsion fond predsjeda sa odborom za korporativni društveni utjecaj, koji služi kao interni motor AmCham-ovog društvenog utjecaja, pomažući i potičući članove da posluže kao uzori poslovnoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Drugi aspekt njenog djelovanja je stvaranje foruma na kojem bi dionici i donosioci odluka mogli identificirati trenutna i potencijalna pitanja korporativnog davanja u BiH, vodeći razgovor prema rješavanju ovih problema.

Tokom sastanka, prilikom predstavljanja pilot programa WorkNET istaknuto je da mu je cilj postati mreža podrške zapošljavanju i ličnom razvoju u poslovnom okruženju Kantona Sarajevo. Projekt je osmišljen za poticanje rasta osoblja stvaranjem platforme kroz AmCham BiH koja će povezati privatni sektor, s jedne strane, i tražitelje posla s druge strane. To uključuje integraciju mrežnih i izvanmrežnih aktivnosti, uz stalno insistiranje na inovacijama i skaliranju društvenog uticaja.

Pored ministra, predstavnika AmCham-a BiH i Propulsion fonda, sastanku su prisustvovali i predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) sa kojim je Vlada Kantona Sarajevo potpisala Memorandum o razumijevanju u februara ove godine. Ovaj sporazum otvara mogućnosti za suradnju u nekoliko oblasti, prvenstveno vezanih za prijenos znanja i dubinsku analizu glavnih sektora, kao što su komunalna ekonomija, obrazovanje, radna i socijalna politika.

Zaključak sastanka je da će Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Kantona Sarajevo na osnovu pismenih inputa, prijedloga projekata iz privatnog sektora, dizajnerskih programa, reformskih aktivnosti tokom septembra 2019. godine poslužiti za potrebe za omogućavanje pristupa produktivnom zapošljavanju od strane Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, stvaranjem učinkovitije artikulisanih i koordiniranih politika i programa koje je privatni sektor u BiH osmislio i savjetovao.

AmCham BiH nastavit će svoju uspješnu saradnju s Vladom Kantona Sarajevo nastavljajući da bude zajednički glas poslovne zajednice.