Podijelite:

Članovi Upravnog odbora AmCham BiH razgovarali su o prioritetnim pitanjima i izazovima sa kojima se suočavaju kompanije članice, poslovne prilike i sveukupne mogućnosti za američka ulaganja i povećanu trgovinu u BiH sa gospođom Suzanne Platt, trgovinskom službenicom iz Američke komercijalne službe iz Beograda. Sastanak je također bio uspješan s dobrim izvorima informacija, savjeta i povratnih informacija o tome kako AmCham BiH treba idealno poslovati, s obzirom na činjenicu da je gospođa Platt vrlo iskusna u radu AmCham-a.

Na sastanku su istaknute metode saradnje između vodećeg komercijalnog i poslovnog predstavnika Američke vlade za regiju i Američke trgovačke komore u BiH o tome kako zajednički raditi i privući više investicija i proširiti pozitivne poslovne prilike u BiH.

Gospođa Platt predstavila je usluge koje pružaju kako bi pomogle američkim kompanijama u poslovanju u Srbiji, a koje se mogu proširiti i na kompanije u BiH. Ona smatra da sajam „Međunarodni program kupaca“ u organizaciji Američkog komercijalnog servisa Beograd može pomoći kompanijama iz BiH koje su spremne da nadograde svoje poslovne procese. Ovaj sajam zajednički je napor vlade i industrije koji u Sjedinjene Države dovodi na hiljade međunarodnih kupaca radi povezivanja poduzeća u posao sa američkim firmama koje izlažu na velikim industrijskim sajmovima. Kompanije imaju priliku identificirati se i sastati se s motiviranim poslovnim ljudima koji prisustvuju izložbama.

Sve je u pitanju podudarnost, istraživanje tržišta, zagovaranje i komercijalna diplomacija za američke kompanije u smislu razumijevanja tržišne situacije kao i prepoznavanja mogućnosti i partnerstva.

Američka komercijalna služba iz Beograda više je nego voljna pružiti pomoć članovima AmCham BiH koji žele imati koristi od sudjelovanja u sajmu "International Buyer Programme". Suradnja između AmCham BiH i Američkog komercijalnog servisa iz Beograda usmjerena je na jačanje komercijalnih veza između Sjedinjenih Država i BiH.