Podijelite:

Američka trgovačka komora u BiH predstavila je svoju prvu Bijelu knjigu i akcioni plan. Riječ je o dokumentu u kojem se razrađuje jedanaest prepreka, temeljeno na preprekama koje stoje na putu američkih investitora, drugih međunarodnih investitora, domaćih kompanija, članova Američke trgovačke komore u BiH. Američke investitore, članove AmCham-a BiH i druge goste „Američkog foruma za promociju poslovanja i umrežavanje“, održanog u Banjaluci, održanog prošlog septembra u Banjoj Luci, istakli su specifične prepreke koje je AmCham BiH organizirao u saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH.

NJ.E. Maureen E. Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, na samom početku prezentacije održala je svoj počasni govor u kojem je više puta naglasila da AmCham BiH ima punu podršku Ambasade SAD-a u BiH kada je u pitanju rješavanje prepreka navedenih u Bijelom knjigom i pozvao je članove komora da se aktivnije uključe jer samo ujedinjeni i aktivni članovi mogu stvoriti komoru koja može biti lider u donošenju uspješnih reformi u Bosni i Hercegovini. Naglasila je i da je pravo vrijeme da se članovi aktivno ujedine, s obzirom na predstojeće opće izbore u oktobru.

„Trenutne političke stranke formiraju svoje platforme sa pažnjom na izbore u oktobru 2018. godine. Vreme je dobro da pomogne pružanju doprinosa poslovne zajednice na tim platformama, a ova Bijela knjiga je suštinski dodatak tom razgovoru. " – rekla je ambasadorica.

Nakon predstavljanja Bijele knjige i akcionog plana AmCham BiH, uslijedila je panel diskusija na kojoj su panelisti bili članovi novoizabranog Upravnog odbora Američke trgovačke komore BiH, predsjednik AmCham BiH BoG Kenan Karčić, drugi potpredsjednik -predsjednik AmCham-a BiH Boro Mioč, članovi BoG-a AmCham-a BiH Amina Karić i Mirza Bavčić, te izvršna direktorica AmCham-a BiH Violeta Čibukčić. Tokom panela, diskusija je predstavljena Bijela knjiga i akcioni plan s naglaskom na to kako Američka trgovačka komora u BiH i njeni članovi mogu doprinijeti poboljšanju poslovne klime u BiH i prevazilaženju prepreka spomenutih u dokumentu .

„Nakon Strateškog plana AmCham BiH, koji će u septembru biti predstavljen članovima i javnosti, s komitetima unutar komore koji će se aktivirati, preduzeće se zajednički napori za prevazilaženje jedne prepreke, a sve u cilju stvaranja povoljno poslovno tlo za privlačenje novih investicija u BiH “, rekao je predsjednik Američke trgovačke komore u BiH Kenan Karčić.

Bijela knjiga i akcioni plan poslužit će kao polazište za stvaranje strateškog plana kroz koji će se članovi rješavati barijere u poslovanju za svaki sektor.