Podijelite:

Ovogodišnji Balkanski forum o poštivanju i etičnosti organizirao je WEFEC u saradnji s Američkom trgovinskom komorom u BiH (AmCham).

BCEF 2018 je na jednom mjestu objedinio multinacionalne kompanije u skladu sa & etikom, kao i domaće kompanije koje teže ispunjavanju ovih poslovnih standarda. Jedan od ciljeva Foruma bio je promocija međunarodnih standarda poslovanja, s posebnim naglaskom na tzv. „Treće strane“, ili lokalne partnere u zemljama Zapadnog Balkana. Forum je okupio stručnjake za usaglašavanje iz zemalja regiona, kao i predstavnike međunarodnih razvojnih i finansijskih institucija i organizacija.

Bojan Bajić, predsjednik WEFEC-a, Paul Horowitz, zamjenik šefa misije Ambasade SAD-a u Sarajevu i Violeta Čibukčić, direktorica Američke trgovačke komore u BiH, dali su uvodne riječi.

Na prvom panelu Olga Savran iz Odjeljenja za borbu protiv korupcije OECD-a, Franklin Steves iz Inicijative za investicionu klimu i upravljanje EBRD-a i Tetyana Korotka, zamjenica poslovnog omdusmana iz Ukrajine, razgovarali su o modelima kroz koje kompanije mogu zajedno raditi na podizanju razine integriteta u odnosi sa poslovnim partnerima i javnim sektorom. Posebno je zanimljiva bila kratka prezentacija gđe Tatyene Korotka o uspostavljanju Business Omdusmana u Ukrajini i efektima te institucije na zaštitu prava kompanija u vezi s javnom upravom.

Drugi panel bio je rezervisan za predstavnike međunarodnih kompanija koje posluju na zapadnom Balkanu koji su govorili o dobrim praksama upravljanja u cilju zaštite integriteta kompanije u odnosu na treća lica iz privatnog i javnog sektora. Sudionicima su se obratili stručnjaci za usklađenost s domaćim i međunarodnim iskustvom: Miloš Tanjević iz Unicredit banke Srbije i Miloš Stopić iz kompanije Louis Berger International. Svoju perspektivu dali su i čelnici uglednih međunarodnih kompanija: Adnan Filipović iz ROCHE doo - ROCHE Ltd, Vesna Vlašić Jusupović iz McCANN Ltd i Mirza Bavčić iz Express Courier Ltd ASC za UPS u BiH.

U prvom predavanju, predstavnici ureda EBRD-a, glavni službenik za poštovanje propisa, Chiawen Kiew i Allison Smith predstavili su koje korporativne standarde integriteta očekuju međunarodne finansijske institucije i ukazali kompanijama na najčešće pogreške.

Sljedeće predavanje na Forumu, službenik za usklađenost i etiku međunarodne kompanije Louis Berger International, Miloš Stopić predstavio je najbolje prakse dizajniranja programa Compliance & Ethics i kako pravilno implementiran može biti konkurentska prednost za kompaniju.

Treće predavanje koje je održao Miloš Tanjević iz Unicredit banke Srbije fokusiralo se na narednu fazu primene propisa protiv pranja novca koji obuhvataju mnoga pravna lica odgovorna po propisu protiv pranja novca i suzbijanja finansiranja protiv terorizma koji nisu bili u do sada fokus kontrole regulatora.

Poslednje predavanje Foruma Erne Mraznice iz Raiffeisen banke Srbija bilo je vezano za nove propise o privatnosti podataka u EU - Opštu uredbu o zaštiti podataka (GDPR), koja je odgovorila na pitanje kakve promene donosi kompanijama koje posluju u EU i koliko to utiče na kompanije koje posluju van EU, ali imaju saradnju s kompanijama iz EU?

Partneri i sponzori Foruma bili su vodeće kompanije u svojim industrijama. Partneri Foruma bili su Poslovne novine i McCANN Sarajevo, a sponzori Express Courier - ASC za UPS u BiH, ROCHE d.o.o. - ROCHE Ltd, UniCredit Bank BiH i Smart Invest.