Podijelite:

Povećavanje efikasnosti poslovnih procesa, okretnost, digitalna transformacija i smanjenje troškova samo su neke od prednosti poslovanja u Cloudu. S tim u vezi, ORACLE BiH i AmCham BiH organizirali su konferenciju pod nazivom „Prednosti poslovanja u cloudu za javni sektor“ kako bi demistificirali ovu vrstu poslovanja i pokušali odgovoriti na mnoga pitanja vezana za sigurnost korištenja „oblaka“.

Upotreba oblačnih usluga eksponencijalno se povećala u posljednjih 10 godina. Koliko je ovaj oblik informacionih tehnologija siguran, ovo pitanje gdje su s više od 65 prisutnih sudionika iz 30 državnih i entitetskih institucija i agencija razgovarali domaći stručnjaci za oblast zaštite podataka i upravljanja u panel diskusiji pod nazivom „ Cloud poslovanje u javnom sektoru: Prednosti, izazovi, propisi i dosadašnje iskustvo korištenja Cloud computinga u javnom sektoru u BiH ”.

Predsjednica Američke trgovačka komore u BiH gospođa Mirna Milanović-Lalić, odvjetnica, bila je jedna od panelista koja je na pitanje kako zakon tretira oblak u BiH odgovorila da ne bi trebala biti izričita zabrana koristeći Cloud. „Na primjer, u bankarskom sektoru, postoji potreba za regulatornim nadzorom. Treba ga ograničiti kroz zakonski okvir ili se na njega osloniti, ali ne zakonski zabranjivati ​​upotrebu takvog poslovanja. “Rekla je gospođa Lalić.

Kada su u pitanju podaci, svi podaci nisu lični podaci. Potrebno je napraviti razliku o tome koji se podaci pohranjuju, rekao je šef Odjeljenja za inspekcijske preglede i prigovore u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH gospodin Radovan Kešelj, a također je spomenuo član 17. podataka Zakon o zaštiti, koji se odnosi na prijenos osobnih podataka ili na način na koji se određeni uvjeti pripisuju prijenosu takvih podataka. Naime, postoji zakonski zahtjev, svrha i zahtjev treće strane za obradu ili pohranu osobnih podataka. Kada su ovi uslovi ispunjeni, govorimo o slobodnom kretanju podataka. „Prvenstveno je proceniti bezbednost dobavljača da će se on koristiti samo u svrhu skladištenja ili obrade nekih određenih podataka, a zatim će biti uništen“, rekao je šef odeljenja.

Treći panelista bio je direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević, koji je istakao da je ključ upotrebe Cloud-a povjerenje. „Ugovorni odnos između nosioca ličnih podataka i obrađivača je najvažnija stvar“, rekao je direktor.

Drugi dio konferencije bio je rezerviran za predstavljanje takozvanog hibridnog modela oblaka, gdje se neke usluge pružaju putem privatne infrastrukture, dok se druge usluge pružaju kroz javni oblak, gdje IT infrastrukturu dijeli nekoliko organizacija u svrhu posebna zajednica korisnika. Zaključak konferencije mogao bi biti da je hibridni model poslovno rješenje temeljeno na oblaku za upotrebu u javnom sektoru, s obzirom na to da pružatelj igra najvažniju ulogu u osiguravanju učinkovitosti mjera poduzetih za zaštitu povjerenih informacija.