Podijelite:

Programom razvoja trgovačkog prava (CLDP) provedena je naknadna četverodnevna vježbe za usmenu argumentaciju međunarodne trgovačke arbitraže u Mostaru, 1. i 2. februara 2018. godine.

Program je sadržavao prezentacije, video demonstracije, vježbanje arbitražnih argumenata, zadaće kod kuće i interaktivnu praksu i treninge. Učesnici programa bili su studentski timovi Vis Moot sa Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Banja Luci, Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Tuzli. Dvodnevna obuka u Mostaru pridružila su se i pravne škole iz Hrvatske, Njemačke, Mađarske i Katara.

Dana 3. i 4. februara sedam sveučilišta natjecalo se u preliminarnom takmičenju (Pre Moot) na NSoft-u, tehnološkoj kompaniji sa sjedištem u Mostaru, koju je Deloitte prepoznao kao jednu od 50 najbrže rastućih kompanija u srednjoj Europi. Studenti su se nekoliko sati tokom dana izjašnjavali pred profesionalnim arbitrima, savetnicima i pravnim timom NSofta. Natjecanje je 3. veljače bilo praćeno stručnim umrežavanjem studenata za koje je NSoft bio domaćin kako bi potaknuo zapošljavanje studenata. Kroz ovaj program znanje studenata prava BiH i sveučilišnog fakulteta za međunarodno trgovačko pravo i arbitražu razvit će i institucionalizirati Vis Moot programe na univerzitetima u cijeloj BiH. Nakon ovog programa, studenti prava nastavit će se natjecati u Godišnjoj međunarodnoj komercijalnoj arbitraži Willem C. Vis, najznačajnijem natjecanju u trgovačkom pravu i arbitraži, koje se u ožujku održava u Beču, Austrija.

Pre Moot je simulacija stvarnog natjecanja koje će se održati u Beču u ožujku 2018. godine, gdje će se studenti natjecati s preko 290 pravnih škola iz cijelog svijeta. Ideja je izložiti studente mogućnostima umrežavanja s kompanijama, pravnicima, sudijama i arbitrima što bi trebalo dovesti do toga da se nekoliko studenata nakon konkursa zaposli. Također, predstavnici iz BiH i međunarodnih IT kompanija služili su kao dobrovoljni suci / arbitri na natjecanju i tako promovirali dostizanje korporativne zajednice i tako iskoristili ovaj događaj kao potencijalnu mogućnost zapošljavanja.

Opći ishod programa je poboljšati znanje studenata prava BiH i sveučilišnog fakulteta o međunarodnom trgovačkom pravu i arbitraži i tako pomoći u razvoju institucionaliziranih programa Vis Moot na univerzitetima u cijeloj BiH. Kroz kontinuirani angažman dosadašnjih sudionika i snažnu alumni mrežu BiH Vis Moot, BiH će održavati sudjelovanje u Vis Moot-u i na taj način kontinuirano poboljšati stanje pravnog obrazovanja i kadrova pravnih stručnjaka za međunarodno trgovačko pravo i arbitražu. Kroz program, CLDP se nada da će stvoriti mogućnosti umrežavanja s IT kompanijama i pravnim stručnjacima koji će rezultirati pozitivnim zapošljavanjem studenata koji sudjeluju u radu.

Ove godine u programu je sudjelovao rekordan broj bh i stranih škola, kao i 25 dobrovoljnih arbitara, oko 65 polaznika. Predsjednica AmCham BiH, gospođa Mirna Milanović Lalić bila je jedna od arbitra / sudija na takmičenju Pre Moot.