Podijelite:

Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH) pridružuje se apelu Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) za hitnu obnovu željezničke i drumske infrastrukture, posebno na području Općine Jablanica, koje je teško pogođeno nedavnim poplavama i klizištima. Ova inicijativa je od ključnog značaja za normalizaciju privrednih tokova i svakodnevni život stanovništva, budući da prekidi u transportnim linijama uzrokuju velike gubitke privredi, koji se mjere milionima KM na dnevnom nivou.

AmCham BiH podržava napore Vlade Federacije BiH i poziva nadležne institucije da ubrzaju administrativno-pravne procese, kako bi se što brže obnovila neophodna infrastruktura. Poseban izazov predstavlja primjena Zakona o javnim nabavkama, koji često usporava hitne intervencije, te se AmCham BiH pridružuje pozivu za pronalazak efikasnijih modela koji bi omogućili brže rješavanje ovakvih pitanja u kriznim situacijama.

Članice AmCham BiH, među kojima su i mnoge koje direktno osjećaju posljedice prekida saobraćajnih linija, očekuju brzu i koordiniranu reakciju kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje privrede i zaštitio svakodnevni život građana. 

AmCham BiH će nastaviti aktivno pratiti situaciju i pružati podršku svim naporima koji imaju za cilj brz i efikasan oporavak pogođenih područja, uz istovremeno zagovaranje dugoročnih rješenja koja će spriječiti slične probleme u budućnosti.