Podijelite:

Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) je u Banjoj Luci predstavila inicijativu za prikupljanje sredstava u sklopu priprema za tradicionalnu Gala večeru, koja okuplja poslovnu zajednicu s ciljem pružanja podrške najugroženijim članovima društva.

Ovaj događaj pružio je priliku da se prisutni upoznaju sa značajnim radom udruženja koja svakodnevno mijenjaju živote onih kojima je pomoć najpotrebnija: Srce za djecu oboljelu od raka, Sarajevo; SOS dječija sela BiH, Sarajevo i Gračanica; Udruženje PIPOL, Tuzla; ISKRA, Banja Luka; Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" Mostar; Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar i Prijateljska kuća, Doboj.

Generalni sekretar AmCham BiH, Nedim Hamzić, izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom predstavnika kompanija na današnjem događaju. “Društveno odgovorno poslovanje nije novina u našoj zemlji, već važan aspekt koji doprinosi razvoju zajednice. I danas bilježimo veliki odziv. Društveno odgovorno poslovanje nije nepoznanica ni našoj organizaciji. Prije dvije godine smo proslavili 20 godina društveno odgovornog djelovanja, u kojem je učestvovao veliki broj privrednika iz cijele BiH“.

Među organizacijama koje će primiti donaciju je Udruženje Iskra iz Banja Luke, koje pruža psihosocijalnu pomoć djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima. “Podrška AmChama nam mnogo znači, jer uz dodatna sredstva možemo uključiti više porodica u naše godišnje rehabilitacijske kampove,” istaknula je Tatjana Stojičić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja Iskra.

Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" iz Mostara, koja više od 20 godina pruža podršku osobama s invaliditetom, također će biti dio ove kampanje. Odnedavno nude i uslugu kućne njege, prvu te vrste u Hercegovini. “Mi volimo reći da ne daruje onaj ko ima, već onaj ko ima srce puno ljubavi. Ovo je priča o ljudima s visokom razinom društvene odgovornosti, a nama će ova sredstva mnogo značiti u svakodnevnom radu,” rekla je Danijela Kegelj, predsjednica Upravnog odbora Udruge.

Stefan Ličina, šef Službe za odnose s javnošću kompanije m-tel, istaknuo je kako su ponosni na dugogodišnju suradnju s AmCham BiH. “Učestvovali smo u raznim zajedničkim društveno odgovornim projektima. Posebno smo ponosni na projekte kao što je donacija medicinske opreme za dječja onkološka odjeljenja,” rekao je Ličina.