Podijelite:

Od 13. do 18. maja ove godine, AmCham BiH je organizovala poslovnu delegaciju od 27 predstavnika iz 19 vodećih kompanija iz Bosne i Hercegovine u posjeti San Franciscu i Silikonskoj dolini. Delegacija je razgovarala s liderima tehnoloških kompanija kao što su Apple, IBM, Astranis, Microsoft, Adobe, Plug and Play i Fortinet, razmjenjujući znanja o najnovijim tehnologijama poput AI. Članove delegacije dočekali su uspješni profesionalci poput Darka Neuschula, direktora sektora za usklađenost globalne trgovine u Adobeu, i Miralema Salihovića, šefa odjela za razvoj solucija i tehnologije Apple-a. "Danas sam imao čast da ugostim ugledne biznis lidere bosansko-hercegovačke privrede kao dio delegacije AmCham BiH u našoj svjetskoj centrali Apple Park u Kupertinu u Kaliforniji. Vrijeme smo iskoristili za upoznavanje, odličan razgovor i razgledanje Apple Park-a. Vjerujem da je gostima bilo jednako lijepo kao i nama i veselim se sljedećim susretima i partnerstvu između Apple-a i AmCham-a," izjavio je Miralem Salihović.

Posjete su bile fokusirane na susrete s liderima odjela za istraživanje i razvoj, vanjsku trgovinu i operacije u IBM-u, Apple-u i Astranis-u. Naši privrednici su razgovarali o savremenim tehnološkim i poslovnim procesima, dok su sastanci s Microsoftom, Adobeom i Appleom rezultirali predstavljanjem digitalnih alata i modela za unapređenje poslovanja i povećanje konkurentnosti na globalnom tržištu. "Ova posjeta je ključna za uspostavljanje dugoročnih partnerstava koja mogu značajno pridonijeti ekonomskom i tehnološkom razvoju Bosne i Hercegovine. Stvaranje veza s ovim globalnim liderima, na tržištu poput SAD koje je lider u tehnološkim inovacijama, i Privrednom komorom San Francisco stvara temelje za budući rast i prosperitet naše zemlje. Očekujemo da će ovi kontakti otvoriti vrata novim investicijama i unaprijediti tehnološki sektor u BiH, jer je naš cilj kontinuirano raditi na poboljšanjima," izjavio je generalni sekretar AmCham BiH, Nedim Hamzić.

"Učiti od vodećih svjetskih kompanija, uspostaviti nove, značajne kontakte i razmijeniti iskustva, zasigurno su jedinstvena prilika bh. kompanijama. Ova inicijativa AmCham-a, koja je započela prošle godine, omogućava našim kompanijama da nadograde svoja znanja, otvore vrata inovacijama i novim idejama za unapređenje poslovanja, učeći iz primjera vodećih svjetskih kompanija koje su kreatori budućnosti. Vjerujem da su ove posjete otvorile nove mogućnosti za daljnji napredak i rast naše privrede," izjavila je Amina Mahmutović, predsjednica Upravnog odbora AmCham BiH.

Delegacija je posjetila Microsoft Silicon Valley kampus, Adobe sjedište u San Joseu, Plug and Play tehnološki centar, Privrednu komoru San Francisca i Fortinet, s ciljem uspostavljanja bilateralnih odnosa i predstavljanja Bosne i Hercegovine kao atraktivnog tržišta za ulaganje. Ove posjete omogućile su našim liderima da uče od svjetskih inovatora, što je ključno za razvoj novih tehnologija i prijenos korisnih znanja u bh. kompanijama. Praktične demonstracije, poput vožnje u autonomnom vozilu Waymo-a, pružile su delegatima iskustvo u budućnost transporta, dok stvaranje korisnih poznanstava može rezultirati otvaranjem predstavništava i novih investicionih mogućnosti u našoj zemlji. "Bilo je fantastično čuti više o tome šta nudi bosanskohercegovačko tržište direktno od privrednih lidera tokom današnje posjete. Za pozicioniranje BiH kao potencijalnog mjesta za investiranje i trgovinsku saradnju sa San Franciscom neophodni su sastanci i prezentacije upravo poput današnje kao početni koraci u tom smjeru," izjavio je Mark Chandler, direktor međunarodne trgovine pri uredu Gradonačelnika San Francisca.

Zahvaljujemo se kompanijama Adriatic Metals, Akta.ba, AS Holding, ASA Holding, Atlantbh, Comtrade System Integration, CORE, Erkona, Express Courier - ASC for UPS in BiH, Finit Consulting, Full Dent, IBM, Marić & Co., SYS Company, Teknoxgroup, UniCredit Bank Mostar, Violeta, Virgin Pulse i Zira na podršci ovoj značajnoj inicijativi. Njihova odlučnost da budu dio ove delegacije i nauče direktno od svjetskih lidera otvara nove mogućnosti za bh. tržište i predstavlja znatan korak naprijed u otvaranju vrata većim američkim investicijama u budućnosti.