Podijelite:

AmCham BiH s ponosom objavljuje da je naš generalni sekretar, Nedim Hamzić, predstavljao našu komoru na Transatlantskoj konferenciji 2024, ključnom događaju koji naglašava snažne ekonomske veze i stratešku saradnju između Evrope i Sjedinjenih Država. Ova konferencija je poslužila kao platforma za udubljivanje u zamršenosti transatlantske ekonomije, procijenjene na 8,7 triliona dolara, demonstrirajući otpornost usred globalnih ekonomskih izazova i strateških poremećaja.

Tokom konferencije, gospodin Hamzić je imao čast da se sastane sa našim uvaženim ambasadorom Nj.E. Erolom Avdovićem. U razgovorima, gospodin Hamzić upoznao je ambasadora sa opsežnim radom i inicijativama koje poduzima AmCham BiH, ističući ulogu naše komore kao centralne veze za američke kompanije željne istraživanja rastućeg tržišta Bosne i Hercegovine. Ovaj sastanak je naglasio kritičnu funkciju AmCham BiH u olakšavanju poslovnih veza i podsticanju ekonomskog rasta između dvije nacije.

Transatlantska konferencija 2024. naglasila je neusporedivu integraciju SAD-a i Evrope, pokazujući njihov značaj kao međusobna glavna tržišta i geo-ekonomski centri. Sa 16 miliona novih radnih mjesta širom Atlantika, što predstavlja polovinu globalne lične potrošnje i 6,9 biliona dolara ukupne komercijalne prodaje godišnje, događaj je naglasio ekonomsku moć i međusobnu povezanost ovih regija. Nadalje, konferencija je ukazala na ključnu ulogu saveza u navigaciji globalnim pejzažom, kako je artikulirao Nj.E. Fajon Tanja, potpredsjednica Vlade Slovenije i ministrica vanjskih i evropskih poslova. Njeno obraćanje je iznijelo na vidjelo hitne globalne izazove, uključujući potrebu za dosljednim pridržavanjem sporazuma, efikasnost nadzornih tijela i borbu protiv klimatskih promjena.

Učešće AmCham BiH na Transatlantskoj konferenciji 2024. ne samo da potvrđuje našu opredijeljenost za jačanje ekonomskih veza između SAD-a i BiH, već nas pozicionira kao vitalnog posrednika za američke kompanije koje žele ulagati i rasti na tržištu BiH. Kako mnoge američke kompanije u EU imaju sjedište u Briselu, naš angažman na ovakvim događajima visokog profila je ključan za skretanje pažnje na mogućnosti unutar BiH i njegovanje povoljnog okruženja za transatlantsku trgovinu i ulaganja.

Izvještaj o transatlantskoj ekonomiji je dostupan na The Transatlantic Relationship | AmCham EU