Podijelite:

U nedavno održanom sastanku u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, lideri distrikta susreli su se s predstavnicima Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH) i Ambasade SAD, kako bi razgovarali o ključnim prilikama za razvoj i investicije. Sastanku je prisustvovala i predstavnica Ureda visokog predstavnika (OHR), što dodatno naglašava važnost ovog događaja za lokalnu zajednicu i šire.

Učesnici sastanka, među kojima su bili gradonačelnik Brčko Distrikta prim. dr. Zijad Nišić, glavni koordinator Vlade Distrikta Željko Antić, kao i lideri Skupštine Distrikta i predstavnici Privredne komore, detaljno su razmotrili mogućnosti za investiranje u privatni sektor, poticaje u oblasti privrede, samozapošljavanja i poljoprivrede, te subvencioniranje kamata za privatna preduzeća. Ova inicijativa je izraz želje za poboljšanjem investicijske klime i promocijom Distrikta kao atraktivne destinacije za američke investitore.

Gradonačelnik Nišić istakao je značaj poslovnih investicija za prosperitet zajednice, naglašavajući bogatstvo mogućnosti koje Brčko Distrikt nudi. S druge strane, predstavnici AmCham BiH i Američke Ambasade pozdravili su napore Distrikta u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, izražavajući optimizam u pogledu buduće saradnje.

"Želimo da Brčko Distrikt BiH ima budućnost i zdravo poslovno okruženje kakvo zaslužuje," istakla je Allison Stepinac, član Upravnog odbora Američke trgovačke komore u BiH, potvrđujući posvećenost AmCham BiH podršci ekonomskom razvoju i međunarodnoj saradnji.

Ovaj sastanak predstavlja ključni korak ka daljem jačanju ekonomskih veza između Brčko Distrikta i Sjedinjenih Američkih Država, otvarajući vrata za nove investicije i zajedničke projekte koji će doprinijeti ekonomskom prosperitetu i razvoju lokalne zajednice.