Podijelite:

AmCham BiH  je bio domaćin AmCham Regionalnog okupljanja 2017. godine.

Predstavnici AmCham Albanije, AmCham Hrvatske, AmCham Crne Gore, AmCham Makedonije i AmCham Srbije bili su naši počasni gosti s ciljem jačanja suradnje između AmCham sa razmjenom najboljih praksi i iskustava namijenjenih jačanju cjelokupnog poslovnog okruženja zemalja zapadnog Balkana.

Dvodnevno druženje održano je od 28. do 29. septembra u Sarajevu i Mostaru. Dnevni red prvog dana okupljanja bio je usmjeren na predstavljanje radnih politika predstavnika AmCham-a i programa stažiranja zajedno sa H.E. Maureen Elizabeth Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH.

Podvučena tema ručka dobrodošlice sa H.E. razmjenom najboljih praksi regionalnih AmCham-a je izgradio otvorenu i uspješnu ekonomiju u cilju pružanja mogućnosti zapošljavanja i prosperiteta ljudima Bosne i Hercegovine, posebno mladih.

Jedan od prvih izazova u BiH je uspostavljanje ambijenta za procvat u poslovanju u cilju otvaranja izuzetno potrebnih radnih mjesta. S tim u vezi bila je izvrsna prilika za razmjenu regionalnih perspektiva o ovim reformama.

Nakon ručka dobrodošlice, predstavnici AmChama imali su priliku prisustvovati kratkoj historiji obnove Gradske vijećnice, jednog od najznačajnijih sarajevskih predmeta povijesti. Činjenice o sarajevskoj historiji, kao i pronicljivi detalji o životnom manirizmu ljudi iz BiH. Ova poseta objedinila je region u slikovitoj šetnji historijom Balkana.

Prvi dan okupljanja bio je rezerviran i za istraživanje turističkih znamenitosti glavnog grada BiH, uključujući i okolne Olimpijske planine.

Drugi dan okupljanja bio je posvećen istraživanju poslovnih prilika Hercegovine i prirode i povijesnih ljepota grada Mostara. Ovdje su predstavnici AmCham-a iz regije posjetili prvi hotel s pet zvjezdica u BiH, hotel Marriott Mostar, koji se smatra jednom od glavnih investicija u BiH, a koji će biti otvoren 2018. godine. Kompanija GM predstavila je investiciju, vrline hotela i time predstavio razloge zašto se smatra dobrom investicijom u Bosnu i Hercegovinu. Takođe, kompanija INTERA Tehnološki park AmCham BiH razgovarala je o svojim aktivnostima i specifičnim izazovima. Uvođenje ova dva primjera uspješnog poslovanja u BiH donijelo je širu sliku zašto regionalna suradnja dodatnim kvalitetnim uslugama i koristima može dati sveukupni utjecaj u poslovnom okruženju svih regionalnih zemalja.

Regionalno okupljanje bilo je šesto okupljanje ove vrste.