Podijelite:

Banja Luka, 21.9. - U Privrednoj komori Republike Srpske danas je održana konferencija "DiaLab: Žene predvodnice u uključivanju dijaspore", okupivši više od 50 predstavnika malih biznisa, civilnog društva i akademske zajednice. Ova manifestacija, peti po redu susret iz serijala koji je prethodno održan u Sarajevu i Mostaru, posvetila se ključnim aspektima uključivanja dijaspore u ekonomski i društveni razvoj Bosne i Hercegovine.

Konferenciju su organizirali Hexagon Startup Design i Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem projekta "Diaspora Invest" koji podupire razvoj veza između dijaspore i domaćih poduzetnika. Manifestaciju su također podržali Područna komora Banja Luka i Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH).

Tokom konferencije, učesnici su imali priliku upoznati se s primjerima izvrsnih praksi u ovom području. Andrea Đerman, Milica Jovičić, Slađana Trivić, Darija Stanković i Vesna Pucar Grubor predstavile su svoje poslovne inicijative.

Nedim Hamzić, generalni sekretar AmCham BiH, kao jedan od suorganizatora skupa, naglasio je važnost prepoznavanja ovakvih inicijativa. "Mi smo tu da budemo podrška svim dobrim idejama, svima kojima treba mentorstvo i umrežavanje na tom putu. Banja Luka je još jednom pokazala da je sjajan domaćin i da imamo mnogo toga za naučiti iz primjera poduzetnica koje su govorile na današnjem događaju. Ovo treba biti samo još jedan korak dalje i vjerujem da će USAID kroz aktivnosti 'Diaspora Invest', ali i mi kroz AmCham, dati kvalitetne povratne informacije i nastaviti podržavati dobre ideje poput ove", zaključio je Hamzić.

Ova konferencija predstavlja još jedan korak u jačanju veza između dijaspore i Bosne i Hercegovine, te promicanju uloge žena u postizanju održivog ekonomskog i društvenog razvoja zemlje.