Podijelite:

Istraživači, preduzetnici i inovatori iz Bosne i Hercegovine moći će istražiti nove obrazovne prilike

 U značajnoj saradnji koja teži otvaranju novih horizonta za Bosnu i Hercegovinu, MIT Sloan School of Management i Američka trgovinska komora u BiH (AmCham BiH) predstavili su petogodišnju saradnju koja će omogućiti inovativnim, preduzetničkim liderima iz Bosne i Hercegovine da urone u inovacije i stručnost akademskog okruženja MIT Sloan.

 Istraživači iz Bosne i Hercegovine imaće priliku istražiti i doprinijeti živahnom akademskom i profesionalnom ekosistemu MIT Sloan i Kendall Square u Cambridgeu, MA. Za razliku od tradicionalnih studijskih programa, ova stipendija nudi fleksibilnost prilagodbe individualnim aspiracijama, potičući novu generaciju lidera, preduzetnika i inovatora. Svake godine priliku za stipendiju na MIT-u dobije 20 istraživača iz cijelog svijeta, a zahvaljujući ovom programu jedno mjesto je zagarantovano istraživačima iz Bosne i Hercegovine.

 Pored obrazovanja, cilj stipendijskog programa, koji će početi 2024. godine, je podstaći rast i razvoj novih poslovnih ideja za Bosnu i Hercegovinu. Dizajnirana je da ojača međunarodne veze, poboljša međusobno razumijevanje i potakne inovacije unutar zemlje.

 U srcu inspiracije za ovaj program leži duboka veza koju Bill Carter, autor i filmski reditelj, ima sa bosanskim regionom. Poznat po svojim filmskim ostvarenjima "Kiss the Future", "Miss Sarajevo" kao i projektima u saradnji sa MIT Sloan Global Programima, uključujući film "Time is Now" - Carterova nepokolebljiva posvećenost narodu i historiji Bosne i Hercegovine inspirisala je ideju za ovaj program.

 "Stipendijski program prelazi obrazovanje; to je simfonija inspiracije, veze i nade", rekao je Carter. "Počastvovan sam što doprinosim ovom lijepom poglavlju u putovanju Bosne i Hercegovine." Carterova saradnja sa Stu Krusellom, višim direktorom globalnih programa na MIT Sloan, oživjela je ovu viziju.

 "Misija MIT Sloan je da otkriva potencijale, njeguje i usmjerava pokretače promjena, posvećeni smo inovacijama, tehnologiji i globalnim izazovima i utjecajem", dodao je Krusell. "Oduševljeni smo što počinjemo ovu saradnju - koju vidimo kao produžetak naših osnovnih vrijednosti - i srdačno ćemo dočekati posjetioce-stipendiste iz Bosne i Hercegovine na MIT Sloan."

 "Ponosan sam što sam dio ove transformacijske saradnje sa MIT Sloan. Usklađujući se s našom misijom promocije bilateralne trgovine i saradnje, ovaj projekat simbolizira obnovljeni fokus na budućnost i međunarodnu saradnju. Zajedno otvaramo put novoj generaciji vizionarskih lidera", izjavio je Nedim Hamzic.

 "Kao koordinator radne grupe AmCham za međunarodnu saradnju u obrazovanju, prepoznajem ogroman trud koji je uložen u stvaranje ovog programa stipendiranja. Riječ je o inicijativi koja predstavlja izvanrednu priliku za istraživače, preduzetnike i inovatore iz Bosne i Hercegovine da uđu u svjetski poznato akademsko okruženje na MIT Sloan. Naši zajednički napori sigurno će ostaviti trajan utjecaj, jačajući međunarodne veze i potičući inovacije u našoj zemlji", dodala je Vesna Vlasic.

 AmCham BiH nastavlja promovirati bilateralnu trgovinu i saradnju između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, a ova stipendija je u skladu s tom misijom. Objava programa podudara se s premijerom filma "Kiss the Future" na Sarajevo Film Festivalu 11. avgusta 2023. godine, simbolizirajući obnovljenu posvećenost budućnosti, inovacijama i međunarodnoj saradnji.