Podijelite:

AmCham BiH (Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini) i Centar za privatna međunarodna preduzeća (CIPE) nastavljaju svoje napore na promicanju poslovnog integriteta kroz svoju Inicijativu poslovnog integriteta. Za članove i zainteresovane strane AmCham BiH organizovan je nedavni trening sastanak na kojem su učesnici imali priliku upoznati se sa globalnim antikorupcijskim pitanjima i izazovima prezentovanih od strane Richarda Nephewa, koordinatora američkog State Departmenta za globalnu borbu protiv korupcije. Obuka je uključivala i razgovore o procesima upravljanja rizicima u poslovanju sa trećim licima, koje je vodila advokatica Amela Turković, ujedno i ekspert iz oblasti radnog, privrednog i obligacionog prava.

Tokom obuke razmijenjeni su praktični primjeri o primjeni relevantnog zakonodavstva tokom procesa due diligence-a i vrstama rizika koji se mogu pojaviti. Predavači i učesnici su pohvaljeni za uspješan trening, a iskazano je iščekivanje sljedećeg treninga pod nazivom „Compliance procedure i aktivnosti kao odgovor na compliance rizike“, koji je zakazan za ponedjeljak, 13. marta u 11:00 sati. 

Inicijativa za poslovni integritet nastavljena je drugom sesijom obuke „Compliance procedure i aktivnosti kao odgovor na compliance rizike“, koju je održala Mila Crnogorac Bajić, CCEP-I. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa posljedicama nesmanjenog reputacijskog rizika u različitim industrijama, aktivnostima rizika i analizama okoliša. Na predavanju je zaključeno da privatni sektor u Bosni i Hercegovini preuzima vodeću ulogu u ispunjavanju standarda i prije nego što zakonske obaveze stupe na snagu.

Inicijativa poslovnog integriteta, koju provodi AmCham BiH u saradnji sa CIPE, ima za cilj promovisanje dobrog korporativnog upravljanja, borbu protiv korupcije i poboljšanje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Sesije obuke pružaju vrijedne uvide i praktična znanja učesnicima, omogućavajući im da efikasno upravljaju rizicima usklađenosti i održavaju integritet u svojim poslovnim praksama.