Podijelite:

Konstruktivna diskusija na, prvom po redu, javno-privatnom dijalogu u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH


U Bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH danas je održan događaj pod nazivom "Javno-privatni dijalog: AmCham Business 2 Government Talks" u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH i Ambasade SAD u BiH, na temu važnosti zaštite državnih institucija i kompanija od ciljanih cyber napada, potrebe za digitalizovanjem javne uprave i servisa u službi privrede i građana, reforme zdravstva te drugih aktuelnih pitanja relevantnih za poslovni ambijent BiH.

Prisutnima se najprije obratio generalni sekretar Američke komore u BiH, Nedim Hamzić, koji je istakao potrebu za jačanjem partnerstva između Vijeća ministara i predstavnika poslovne zajednice: “Dosadašnje aktivnosti i projekte AmCham BiH smo bili primorani usmjeriti većinom ka reaktivnom djelovanju na negativne trendove u društvu i privredi, a u budućnosti želimo djelovati preventivno, strateški i zajednički sa Vijećem ministara. Želimo da ovo bude početak jednog partnerstva i kontinuiranog zajedničkog napora poslovne zajednice koju okupljamo i novog saziva Vijeća ministara, u rješavanju gorućih problema.”

Zatim je ambasador SAD u BiH, Michael J. Murphy u svom obraćanju istakao: “Dijalog između javnog i privatnog sektora je ključan za ubrzanje programa ekonomskih reformi i postizanje ekonomskog rasta. BiH mora preduzetnicima olakšati poslovanje. Snažno partnerstvo s članovima AmChama, koji su stručnjaci za sve ove teme, može pomoći vašim vlastima da postignu te ciljeve.”

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, je izjavila: “Dobiveni kandidatski status u EU je pozitivan impuls i najbolji poticaj da u novoj realnosti kreiramo pozitivan ambijent i poduzememo odlučne korake koji će doprinijeti razvoju i rastu, a koji će biti prije svega zasnovan na inovacijama, digitalizaciji, dekarbonizaciji jednog novog geoplotičkog pozicioniranja lanca vrijendosti, kao i rastućim prilikama inozemnih izravnih investicija”.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je moderirana diskusija, u kojoj su, pored ambasadora Murphya i predsjedavajuće Krišto, učešće uzeli i predstavnici AmCham BiH: predsjednica Upravnog odbora, Amina Karić, predsjednik IKT komiteta, Damir Dizdarević i predstavnica Komiteta za pravna i poreska pitanja, Dženana Bašić. Kroz dijalog su identifikovane neke ključne barijere na putu ekonomskog rasta zemlje i ostvarenja stabilnog poslovnog okruženja, a tiču se nedostatka državne strategije u slučaju ciljanih cyber napada koje ugrožavaju institucije i posljedično cjelokupnu privredu, nedovoljno koordinisana i rasprostranjena upotreba digitalnog potpisa u privredi, koja se ogleda u generalno niskom stepenu digitalizacije javne uprave, te potreba za bržim i efikasnijim poslovanjem kroz ubrzanje administrativnih procesa i administrativno rasterećenje domaćih privrednika.
Učesnici su zajednički prepoznali potrebu za nastavkom konstruktivnog dijaloga između Vijeća ministara BiH i predstavnika poslovne zajednice, te izrazili opredijeljenost za saradnju usmjerenu ka stvaranju prilika za zapošljavanje, zadržavanju mladih u zemlji, povećanju plata i životnog standarda u cijeloj državi, te zajedničkom rješavanju prepreka koje koče ekonomski razvoj BiH. AmCham BiH, koja okuplja potrebnu ekspertizu u vidu renomiranih stručnjaka iz niza različitih industrija uključenih u rad njenih komiteta, želi se pozicionirati kao trajni partner Vijeću ministara i ostalih nivoa vlasti, kroz pružanje stručne pomoći u donošenju najefikasnijih zakonskih rješenja koja će rezultirati privrednim rastom.