Podijelite:

Forspace Solutions d.o.o. kompanija usmjerena je na pružanje širokog spektra rješenja, usluga i proizvoda koji prate savremene poslovne procese, te omogućavaju njihovu automatizaciju i digitalizaciju. Prateći trendove i standarde u oblasti informacionih tehnologija Forspace razvija i implementira pouzdana rješenja, skrojena prema specifičnim potrebama svakog klijenta. Digitalizacijom poslovnih procesa Forspace ERP softver rješenje  omogućava klijentima da efikasnije vode kompaniju, kontinuirano prate, planiraju i kontrolišu poslovne aktivnosti u svakom momentu, preventivno spriječe greške koje bi, u suprotnom, dovele do komplikacija. Tim Forspace Solutions-a čine iskusni inžinjeri koji koristeći napredne alate, programske jezike i tehnologije, osiguravaju uspješnu realizaciju projekata za razvoj web, destop i mobilnih aplikacija kao i API integracije. Forspace Solutions posluje na području BIH, Srbije, Hrvatske i Njemačke i uspješno pružaju usluge razvoja iz svih centara klijentima širom svijeta.

„Zadovoljstvo nam je biti dijelom AmCham BiH zajednice, te kao članica želimo aktivno sudjelovati na poboljšanju digitalizacije procesa u različitim industrijama i podijeliti našu ekspertizu, kao i najbolje metodologije software development-a sa kompanijama koje posluju na bh. Tržištu“, izjavili su iz kompanije Forspace d.o.o.

RCB Nanotehnologija d.o.o. je jedina kompanija koja proizvodi rekuperirani Carbon Black je najnovija članica Američke trgovačke komore u BiH. Carbon Black se upotrebljava u proizvodnji gume i mehaničke gume, kao i u primjeni plastike i matične smjese, pigmenata i premaza, osiguravajući time zaokruženu cikličnu proizvodnju starih guma, koje predstavljaju jedan od velikih problema u zaštiti okoliša. 

„Drago nam je što je inovativnost naše kompanije, koja radi na rekuperaciji Carbon Blacka, tehnološki i ekološi održivog rješenja za problem potrošenih automobilskih guma prepoznata. I kao što dajemo novu vrijednost društvu, stvarajući novi materijal, sigurni smo da ćemo svojim učešćem i aktivnostima u okviru Američke trgovačke komore u BiH, doprinijeti novim vrijednostima koje ovo udruženje zastupa,“ izjavila je Hanadi Džabić, generalna direktorica RCB Nanotehnologija d.o.o. Sarajevo.

Kompanija Visa, svjetski lider u digitalnim plaćanjima, je nova članica Američke trgovačke komore BiH. Visa (NYSE: V) omogućava transakcije između potrošača, trgovaca, finansijskih i državnih institucija u više od 200 zemalja i teritorija. Misija kompanije je da poveže svijet preko najinovativnije, praktične, pouzdane i bezbjedne platne mreže, kako bi pomogla pojedincima, preduzećima i privredama da se razvijaju i uključi ih u nove, platne tokove.

,,Visa je kompanija koja želi da omogući i podstakne inkluziju potrošača širom svijeta u digitalnu ekonomiju. Vidimo da tržište u Bosni i Hercegovini posjeduje veliki potencijal za  razvoj u ovoj oblasti, jer rezultati istraživanja pokazuju da je svako drugo preduzeće otvoreno za investiranje u savremena platna riješenja. Zbog toga nas posebno raduje što smo postali dio i član Američke trgovačke komore BiH i verujem da zajedno možemo mnogo da uradimo kako bi doprineli unapređenju tržišta platne industrije ali i bržem razvoju lokalne ekonomije “, izjavio je Vladimir Đorđević, generalni direktor za region Jugoistočne Evrope.

Sarajevski kiseljak jedan je od vodećih proizvođača prirodne mineralne vode i bezalkoholnih osvježavajućih pića u BiH s dva proizvodna pogona - u Kiseljaku i u Kreševu s ukupnim proizvodnim kapacitetom većim od 230 miliona litara i tradicijom punjenja dužom od 130 godina. Kompanija Sarajevski kiseljak danas je dio Grupe pića Fortenova grupe gdje su još dvije proizvodne kompanije Jamnica iz Hrvatske te Mg Mivela iz Srbije. Zahvaljujući tome grupacija u svom portfelju ima neke od najpoznatijih regionalnih brendova, kao što su: Sky, Ski, Sensation, Jamnica, Jana, Mg Mivela, Progame, Botanica, Toco. Sarajevski kiseljak trenutno zapošljava oko 350 ljudi u Kiseljaku i prodajnim uredima diljem BiH.

„Uspješno poslovanje omogućava kompaniji Sarajevski kiseljak da dodatno jača svoju poziciju na lokalnom tržištu i u regionu, stvarajući bolju budućnost za okruženje i društvo u kojem posluje. Jedan od prioriteta kompanije je širenje mreže i razvoj partnerstava s organizacijama poput AmCham BiH, koje također doprinose stvaranju boljeg poslovnog okruženja u našoj zemlji. Kao jedna od članica želimo aktivno sudjelovati u poboljšanju poslovne klime te promovirati i zagovarati visoke standarde u industriji“, istaknuo je Admir Suljević, direktor Sarajevskog kiseljaka.

Zahvaljujući jasnoj viziji, ali i konstantnom ulaganju energije, truda i emocija cijelog tima Full Dent danas predstavlja savremen laboratorij sa konstantnim i značajnim rastom kvaliteta usluga i proizvoda. Tim je stvorio brend čije su najznačajnije odrednice pouzdanost, kvalitet i humani cilj. Uspjeh koji naš laboratorij ostvaruje u direktnoj je vezi sa činjenicom da kolektiv čine mladi i visoko kvalifikovani stručnjaci koji se zajedno sa Nenadom redovno usavršavaju na stručnim kursevima u zemlji i inostranstvu, a o čemu svjedoče brojna priznanja i sertifikati. Ponosni su jer su se spoj znanja, učenja, motivacije i strasti u poslu koji obavljaju pokazali kao najbolji recept za vrhunske rezultate i uspjeh!

Eastern Mining je bh. istraživačko-razvojna kompanija koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom mineralnih resursa - cinka, olova i barita - na prostoru općine Vareš. U vlasništvu britanskog Adriatic Metals, ova kompanija je 2022. godine dobila nagradu za najveću stranu investiciju u BiH Sarajevo Business Foruma kao i priznanje za investiciju godine Poslovnih novina. Otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je za jesen 2023. godine. Novo postrojenje će prerađivati 800.000 tona rude godišnje, i proizvoditi tri vrste koncentrata koji će se slati na daljnju obradu van BiH. Strateški usmjerena na dobrobit zajednice u kojoj posluje, Eastern Mining kontinuirano ulaže u obrazovanje, održivi razvoj, kulturu, umjetnost i sport. 

“Eastern Mining je dugoročan i samoodrživ investicijski projekat, koji vareški kraj i BiH stavlja na svjetsku mapu rudarstva 21. stoljeća. Predstavljamo najbolje svjetske standarde i nove tehnologije u radu, uz puno poštivanje okoline u kojoj živimo i poslujemo. Stoga nas raduje članstvo u AmCham kao platforma za naš dodatni doprinos unaprijeđenju poslovnog okruženja u BiH. U tom procesu, iznimno je važno da se čuje glas poslovne zajednice, a posebno stranih investitora. Radujemo se i razmjeni iskustava sa kompanijama koje dijele jednake poslovne vrijednosti”, rekli sui z Eastern Mining kompanije.

Klika je bosanskohercegovačka kompanija koja je osnovana 2014. godine sa sjedištem Sarajevu i djeluje u području pružanja IT konzultantskih usluga na međunarodnom tržištu, pretežno u Sjevernoj Americi, Evropi i na Bliskom istoku. Broji preko 220 zaposlenih, a pored Sarajeva, Klika ima i hubove u Banjoj Luci i Las Vegasu. Za kratko vrijeme postala je jedna od najbrže rastućih kompanija i jedan od lidera u IT industriji u BiH, te je dobitnica mnogih priznanja za svoj doprinos domaćoj privredi, kao i za dugoročnu posvećenost ciljevima održivog razvoja, s posebnim fokusom na načela diverziteta i inkluzije. Jedan od glavnih ciljeva Klike je imati zadovoljne klijente i ispunjavati najviše standarde kvalitete u svim segmentima poslovanja, kao i stvarati što bolje radno okruženje i poslovne prilike za mlade ljude u državi. S jasno definisanom vizijom i vrijednostima na kojima kompanija počiva, Klika uspijeva da gradi jaka poslovna partnerstva zajedno sa svojim zaposlenicima zadnjih devet godina. Kao kompanija koja je prepoznata u lokalnoj zajednici, Klika je pokretač mnogih inicijativa i programa, povezujući se s obrazovnim institucijama, nevladinim organizacijama i različitim udruženjima da bi jačala lokalnu zajednicu i  unaprijedila njen položaj. Članstvo u AmCham BiH za Kliku predstavlja izuzetnu priliku za daljnje razvijanje najboljih praksi poslovanja i za jačanje konkurentnosti naše zemlje na međunarodnom tržištu zajedno s drugim uvaženim članicama.

„Za nas pristupanje AmCham organizaciji predstavlja mogućnost pristupa jednoj od najvećih dostupnih poslovnih mreža u zemlji, koja je ujedno i najaktivnija skupina za zagovaranje boljih uslova za poslovanje. Izuzetno nam je zadovoljstvo biti dijelom profesionalnog osoblja koje sada okuplja preko stotinu najboljih stručnjaka u zemlji“, rekao je Samir Eljazović, direktor, Klika d.o.o. Sarajevo.

Merck Sharp & Dohme BH d.o.o. je podružnica Merck Sharp & Dohme – MSD (Merck & Co Inc. U.S.A), sa sjedištem u Sarajevu od 2009. godine. Glavne aktivnosti MSD-a su registracija i marketing lijekova u Bosni i Hercegovini. Više od 130 godina, MSD kreira lijekove i vakcine za mnoge od najizazovnijih bolesti na svijetu u potrazi za svojom misijom spašavanja i poboljšanja života. U saradnji sa lokalnim distributerima, MSD je posvećen obezbeđivanju pravovremenog pristupa odgovarajućem lečenju za sve pacijente kojima je potrebna, uvek govoreći o specifičnostima tržišta, pristupačnosti i spremnosti da se plati za inovacije.

“Kao američka kompanija, MSD želi sudjelovati u poboljšanju vanjskog okruženja u zdravstvenom sektoru sa glavnim fokusom na transparentnost i predvidljivost poslovanja. Želimo biti dio AmCham zajednice i kroz zagovaranje surađivati sa vladinim dionicima kako bismo dodatno doprinijeli ubrzavanju pristupa farmaceutskim inovacijama pacijentima u Bosni i Hercegovini. MSD se želi aktivno uključiti i doprinijeti konkretnim projektima koji se provode u Bosni i Hercegovini”, rekli su iz kompanije MSD.