Podijelite:

Američka trgovačka komora u BiH je 2. decembra u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH organizovala događaj i panel diskusiju pod nazivom nazivom "Važnost pouzdanih dobavljača za siguran digitalni ekosistem BiH“ u svrhu okupljanja predstavnika bh. biznisa, čelnika vladinih institucija i IT stručnjaka na jednom mjestu kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja povjerljivosti, integriteta i dostupnosti digitalnih podataka i sistema. 


Emily de La Bruyère, jedna od vodećih svjetskih analitičarki u polju ekonomsko-sigurnosnih implikacija geopolitičke strategije N.R.K. govorila je o rizicima poslovanja sa nepouzdanim dobavljačima. 
"Informacijska i komunikacijska tehnologija okosnica je nacionalne suverenosti i privrednog razvoja. To znači da je imperativ osigurati da digitalni temelj bude pouzdan i siguran. Alternativa je nadmašivanje dugoročnih troškova, ekonomski u smislu ukupnih troškova vlasništva, informativno u smislu pristupa i kontrole, te iz sigurnosne perspektive. ", izjavila je de La Bruyère.

Steven Toteda, potpredsjednik i upravni direktor Aviat Networks EMEA, istakao da je komunikacija sa pouzdanim dobavljačima važnija nego ikad te da je na tržištu jedina konstanta promjena.
Panelisti pomenute panel diskusije dolaze ispred američkih kompanija, a razgovarali su o važnosti implementacije sigurne digitalne infrastrukture u svrhu jačanja zaštite informacionih sistema.

Panelisti su:
  • Steven Toteda, Vice President & Managing Director EMEA (Aviat Networks), 
  • Bojan Sadiković, Country LeaderBiH & Technology Lisenses Sales Director for Adriatic Cluster (Oracle BH d.o.o.), 
  • Samir Mekić, Account Manager (Cisco System Internetworking d.o.o.)
  • Emily de La Bruyere – Co-founder of Horizon Advisory.
Panelisti su zaključili diskusiju sa konsenzusom da su procesi povećanja svijesti o pouzdanim dobavljačima odavno prepoznati. Kompanije se sada mogu visoko pozicionirati kao potencijalni dobavljači zahvaljujući transparentnom poslovanju i na taj način poistovjetiti sa klijentom, a prioritet treba biti i ostati digitalna sigurnost.