Podijelite:

U četvrtak, 13.10.2022. godine u prostorijama kompanije Logosoft u Sarajevu, održan je sastanak članica ICT komiteta AmCham BiH povodom sve učestalijih cyber napada na državne institucije i kompanije u državi.

Sastanku su također prisustvovali g. Ilan Goodman i g. Emil Ahmagić ispred odjela za cyber sigurnost Ambasade SAD u BiH, te učestvovali u diskusiji o aktuelnoj situaciji sa predstavnicima 20 najznačajnijih tržišnih aktera u oblasti informacionih tehnologija. 

Predsjednik ICT komiteta, Damir Dizdarević, u uvodnom izlaganju je upoznao prisutne sa aktuelnim događanjima u sferi cyber sigurnosti u BiH, kao i sa činjenicom da sve relevantne informacije koje su dobijene od sigurnosnih agencija govore da se radi o ciljanim napadima, te da se očekuje da se u narednom periodu isti intenziviraju ne samo u BiH, nego i u regiji.

Prisutni su se složili o potrebi za sinhronizovanim djelovanjem državnih instituticija na svim nivoima i identifikovanju odgovornih organa, s ciljem prevencije i suzbijanja cyber-napada koji ugrožavaju funkcionisanje ne samo poslovne zajednice, nego i krucijalnih javnih ustanova i servisa građana. S obzirom da se bilježi kontinuirani rast u broju i ozbiljnosti cyber-napada, članice komiteta su složne kako na djelovanju i donošenju strategije od strane organa vlasti treba insistirati odmah, jer vremena za odlaganje iz političkih ili administrativnih razloga nema.

Poseban osvrt je također napravljen na AmCham konferenciju o cyber sigurnosti organizovanu u junu, te je zaključeno kako postoji potreba za ponovnim održavanjem iste u prvoj polovini sljedeće godine, kao prilike da se na jednom mjestu okupe donosioci odluka i poslanici iz najviših legislativnih tijela te šira poslovna zajednica.

ICT komitet će isto tako nastaviti sa pokretanjem inicijativa prema državnim organima koje za cilj imaju olakšati razvoj IT industrije i posljedično cjelokupne bh. privrede. U tom polju će prvenstveno fokus biti na procesu digitalizacije kao akceleratoru razvoja privrede i sredstva za poboljšanja građanskih servisa te ukidanju/smanjenju uvozne carine na određenu IT opremu.