Podijelite:

U petak 20.5.2022. godine je upriličena posjeta Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u Sarajevu gdje su se sastali članovi upravnog odbora Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH) kao i predstavnici AmCham BiH – generalni sekretar Nedim Hamzić, sa ambasadorom Michaelom J. Murphyem, i predstavnicima Ambasade Ryanom Millerom i Edhemom Brankovićem. Članovi odbora, Amina Karić, Boro Mioč, Mirad Maglić, Nadina Hodžić, Omar Krivošija, Damir Dizdarević, Admir Drinić i Siniša Adžić su predstavili svoje kompanije i sektore u kojima posluju.

Prisutni odbor i predstavnici AmCham-a su na sastanku razgovarali sa ambasadorom Murphyem o dosadašnjem radu komiteta čiji su član, predstavili Leader Roots projekat koji počinje u mjesecu maju, te iznijeli izazove sa kojima se suočavaju nakon pandemije na bh. poslovnom tržištu. Tema razgovora bile su i prednosti digitalizacije javnog sektora, tj. digitalizacija operacija, povećana produktivnost i agilnost, lakša saradnja između odjeljenja i najvažnije – povećana transparentnost i smanjena korumpiranost. Predstavljene su i ideje unapređivanja javnog sektora, a koje će u konačnici uticati na povećanu kompetitivnost između privatnih kompanija. Također je istaknuto da su realnom sektoru potrebne politike koje će podržati razvoj biznisa.

Zaključak ovog sastanka je da su prioriteti iskoristiti, zadržati i unaprijediti mladu i talentovanu radnu snagu, započeti sa digitalizacijom javnog i realnog sektora te ujediniti i implementirati antikoruptivne strategije.

Zahvaljemo se ambasadoru Michael J. Murphy i Američkoj ambasadi u Sarajevu na organizaciji ovog sastanka i priliku za dijalog o ključnim temama te se nadamo ponovom susretu.