Podijelite:

Izvršna delegacija predstavnika AmCham-a u Evropi prisustvuje godišnjoj US Conference 2022 koja se održava od 9. do 13. maja. Izvršni direktori i drugi predstavnici AmCham-a iz više od 30 zemalja okupili su se u delegaciji u glavnom gradu SAD-a, Washingtonu D.C., i Raleighu, Sjeverna Karolina.

Glavne teme ovogodišnje konferencije su transatlantska ekonomija i trgovina, aktuelni politički događaji i rusko-ukrajinski rat. Zvaničnici AmCham-a će također razgovarati o energetskim, finansijskim i digitalnim pitanjima. Generalni sekretar, Nedim Hamzić, koji predstavlja AmCham BiH, je prisustvovao sastancima sa Department of Commerce, izvršnim potpredsjednikom i šefom Odjela za međunarodne poslove u Privrednoj komori SAD-a Myron Brilliant, zamjenicom državnog sekretara Wendy Ruth Sherman, Ambasadorom BiH u UN-u Svenom Alkalajem, APTCO Worldwide, United States Trade Representative, kao i drugim koji aktivno rade na poboljšanju poslovanja između SAD i EU. 

G. Hamzić je prisustvovao i sastanku referenta za Zapadni Balkan.

Također je održao sastanak sa g. Eminom Čohodarevićem, ministrom savjetnikom u Ambasadi Bosne i Hercegovine, te razgovarao o unapređenju saradnje i radu na razmjeni informacija o mogućnostima za nova ulaganja. Zahvaljujemo se g. Čohodareviću na saradnji i odličnoj podršci.

„AmChams in Europe“ je organizacija američkih privrednih komora koja djeluje kao glas više od 17 000 kompanija u Evropi i Evroaziji. Ova konferencija u SAD služi kao prilika za  sticanje uvida u najnovije trendove u politici i poslovanju.