Podijelite:

Proteklog mjeseca, posjetili smo članicu Komore „International Medical Centers“ Banja Luka - Affidea (IMC/Affidea) gdje je generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić obišao IMC Centar za radioterapiju i razgovarao sa direktorom IMC/Affidea Banja Luka, Marijanom Bilićem koji je tim povodom izjavio: 

„International Medical Centers' Banja Luka je član  AmCham-a od samog osnivanja i ponosni smo sto smo imali priliku da ugostimo g. Hamzića. Ova posjeta Centru za radioterapiju Banja Luka predstavlja dio uspješne dugogodišnje saradnje, te smo iskoristili priliku da našeg gosta upoznamo sa svim tehnološkim i medicinskim dostignućima Centra u kojem se na najmodernijoj opremi svjetski poznatih proizvođača pružaju usluge liječenja onkoloških bolesnika korišćenjem najsavremenijih protokola i metoda liječenja zračnom terapijom. Želim da naglasim da je IMC/Affidea Centar za radioterapiju Banja Luka otvoren za saradnju sa svim javnim i privatnim zdravstvenim institucijama i fondovima osiguranja u BiH i regionu“.    

Tokom posjete se vodio razgovor na temu poboljšanja uslova liječenja za pacijente, te je poseban naglasak stavljen na mogućnost liječenja onkoloških bolesnika sa područja Unsko-sanskog kantona u Centru za radioterapiju Banja Luka kojim upravlja  IMC  Banja Luka, član Affidea Grupe koja pruža zdravstvene usluge u 15 evropskih zemalja. 

Centar za radioterapiju Banja Luka je proglašen Centrom izvrsnosti od strane Varian Medical Systems što ga svrstava među najbolje centre u jugoistočnoj Evropi u kojem se pružaju najsavremeniji tretmani radioterapijom.

Sva oprema za radioterapiju u IMC/Affidea Banja Luka Centru je nabavljena od svjetski renomiranih proizvođača: Varian Medical Systems i General Electric iz Sjedinjenih Američkih Država.

Predstavnici udruženja onkoloških pacijenata iz Unsko-sanskog kantona naveli su da bi upravo ovo moglo biti jedno od rješenja jer bi se onkološkim bolesnicima omogućilo liječenje u Centru za radioterapiju koji djeluje u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjoj Luci, s obzirom na njegovu blizinu gradovima i općinama u Unsko-sanskom kantonu.

Zbog ograničenosti zdravstvenih kapaciteta u Unsko-sanskom kantonu brojni pacijenti su prinuđeni da putuju u druge kliničke centre u Federaciji BiH, što proizvodi velike troškove. Takođe, putovanje do centara u Sarajevu i Tuzli za ovu osjetljivu kategoriju pacijenata predstavlja velike napore za  njihovo zdravstveno stanje. 

U Kantonalnoj bolnici u Bihaću navode kako je mogućnost da se onkološki pacijenti iz USK liječe u Banjaluci jedna od opcija o kojoj se razmišlja te da saradnja s Univerzitetskim kliničkim centrom iz Banja Luke već postoji.

Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku posjetiti IMC/Affidea Centar za radioterapiju i dobiti bolji uvid u najmodernije tehnologije koje se koriste u kvalitetnom sprovođenju liječenja najugroženije skupine pacijenata.