Podijelite:

Po dolasku u našu zemlju, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, zajedno sa Ambasadorom SAD-a, Nj.E. Ericom Nelsonom i predstavnicima Ambasade SAD-a u BiH, sastao se sa članovima Upravnog odbora Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH). 

Escobar je sa predstavnicima AmCham BiH razgovarao na temu ekonomskog razvoja i prosperiteta Bosne i Hercegovine, te je stavljen naglasak na to da privreda i ekonomija ne poznaju nikakve podjele i da ovakva retorika uveliko šteti poslovnoj zajednici, zadržavanju trenutnih i privlačenju novih investicija u Bosnu i Hercegovinu. 

Privrednici traže prilike za saradnju, a segmenti mogućeg razvoja naše zemlje su raznoliki – od razvoja energetskog sektora, turizma, proizvodnje, pa do različitih uslužnih djelatnosti u kojima postoji potencijal za razvoj, kao i razvoj IT sektora koji je već u snažnom porastu, složili su se predstavnici poslovne zajednice. 

Prvenstvno je važno staviti naglasak na unapređenje procesa, na usklađivanje i harmonizaciju zakona i strategija jer dosadašnji složeni administrativni procesi, birokratija, kao i različita opterećenja i nameti samo otežavaju mogućnost za inovacije i razvoj. U svemu tome je neophodno slušati glas poslovne zajednice jer je ona pokretač pozitivnih promjena koji ujedno treba da generiše posao i prihod za osnaživanje radne snage i bolje uslove rada za sve građane BiH, ali i da  zaustavi odlazak radno sposobnog stanovništva iz zemlje. 

Na sastanku je naglašeno da je korupcija u BiH jedan od gorućih problema, te da je potrebna pouzdana primjena vladavine prava i unapređenje svih procesa koji vode ka digitalnoj transformaciji.

Kolektivni rast bi trebao da bude rezultat zajedničkog djelovanja, te je g. Escobar naglasio da saradnja sa regionalnim privrednim zajednicama je od velikog značaja kako bi se identifikovale mogućnosti i ohrabrili lideri da se fokusiraju na te mogućnosti i da urade više za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu.