Podijelite:

Dokazi ukazuju da sudski sistem prigušuje poslovnu klimu u BiH više nego gotovo bilo gdje drugdje u Europi ili Srednjoj Aziji, a mala i srednja poduzeća najviše trpe zbog loših sudskih rezultata. Vlasti u BiH na svim razinama posvetile su se poboljšanju upravljanja trgovačkim predmetima kao ključnoj reformi za poboljšanje poslovne klime. U takvoj pozadini, vlasti FBiH zatražile su od Svjetske banke da analizira kako najbolje poboljšati procesuiranje komercijalnih slučajeva u FBiH.

Izvještaj sadrži detaljnu analizu rada sudova u FBiH i Republici Srpskoj (RS) te daje preporuke za poboljšanje učinkovitosti i kvalitete upravljanja predmetima u oba pravna područja.

U FBiH: izvješće preporučuje vlastima da usvoje paket reformi za jačanje komercijalnih odjela u općinskim sudovima, za poboljšanje efikasnosti u procesuiranju malih zahtjeva, za poboljšanje pristupa pravdi za mala i srednja poduzeća, za razvoj kvalitetne obuke za komercijalne suce i podržati procesne reforme.

U RS: izvješće preporučuje vlastima da provedu niz ovih reformskih mjera za jačanje učinka tamošnjih trgovačkih sudova, posebno radi ubrzavanja malih zahtjeva, poticanja rada sudova, jačanja obuke, zatvaranja proceduralnih rupa i olakšavanja uskih grla u procesuiranju predmeta.

Analiza je imala koristi od uske suradnje sa svim relevantnim dionicima, a preporuke su dogovorene. Članovi AmCham BiH sudjelovali su u izradi ove analize.