Podijelite:

U utorak, 22.06.2021. godine, održan je sastanak između predstavnika AmCham BiH i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske na kojem se diskutovao status digitalnog potpisa u BiH i RS. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Tax,Regulatory&Legal komiteta: predsjedavajuća Komiteta Nadina Hodžić (Ernst&Young), Dženana Bašić (Addiko Bank) ispred pravnog okvira za digitalni potpis i Nenad Kovačić (NLB Banka a.d. Banja Luka).

AmCham je istakao da je digitalizacija jedna od ključnih tema u strategiji djelovanja Komore, jer su članice Komore prepoznale digitalni potpis kao nužnost za poslovanje i dalji razvoj biznisa. Zbog toga je AmCham opredjeljen da pomogne u pronalasku rješenja do pune implementacije digitalnog potpisa u BiH.

Predstavnici Ministarstva su izjavili da je Republika Srpska maksimalno opredjeljena da digitalni potpis doživi svoju punu primjenu u BiH i RS. Prezentirali su status digitalnog potpisa u RS, objasnivši da RS ima usvojenu potrebnu regulativu, da su provedeni određeni implementacijski procesi, ali da još uvijek ne postoje sve infrastrukturne pretpostavke za omasovljenje upotrebe potpisa, za što su potrebne određene dodatne investicije. 

Naglasili su da, iako postoje regulative na nivou BiH i određeni implementacijski procesi su provedeni, treba nastaviti započeti process usklađivanja BH regulative sa eIDAS kako bi digitalni potpis mogao biti korišten u punom kapacitetu. U tom procesu ključno je usaglasiti ulogu nadzornog tijela i rukovođenje istim, na način da se obezbijedi ravnopravna zastupljenost svih nivoa vlasti. Novo rješenje, također, treba uzeti u obzir ono što je već implementirano na različitim nivoima vlasti.

U Ministarstvu su iskazali spremnost da se radi na pronalasku odgovarajućeg rješenja, te su se zahvalili na inicijativi i zagovaranju AmCham BiH da se ova tema proširi, a u narednom periodu očekujemo i nastavak razgovora.