Podijelite:

Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH), u saradnji sa članicom Oracle BiH, je protekle sedmice održala online panel diskusiju pred predstavnicima finansijskog i IT sektora u Bosni i Hercegovini, pod nazivom Road to Recovery – Bank of the Future, na temu kreiranja novih poslovnih strategija za budućnost u finansijskom sektoru. 

Učesnici panela su govorili o tehnološkim trendovima, novim generacijama i pandemiji kao pokretačima procesa digitalizacije sa jedne strane, te sa druge strane o spremnosti finansijskog, regulatornog i IT sektora da odgovore na ove izazove. Kroz vlastita poslovna iskustva su pojasnili kako se posljednja godina odrazila na poslovanje i razvoj novih strategija koje će osigurati uspješno poslovanje na tržištu tokom i nakon pandemije. 

Diskusija je adresirala otvorena pitanja relevantna za budućnost bankarske industrije. Transformacija je neophodna da bismo i dalje bili usklađeni s tržišnim trendovima, te me izuzetno raduje što Raiffeisen banka već ide tim putem. Uz agilni pristup, u naše poslovanje uvodimo digitalne tehnologije i prilagođavamo poslovne modele. To potvrđuje i transformacija naših tradicionalnih poslovnica te uvođenje novih digitalnih poslovnica pod nazivom iPoslovnice, pri čemu ne zaboravljamo da je direktni kontakt s osobljem Banke za klijente i dalje izuzetno značajan“, rekla je Azra Hadžiomeragić, direktorica Retail Prodaje u Raiffeisen Bank dd BiH.

„Banke nisu i neće biti „IT driven“. One će uvijek biti „market driven“.  Jaka IT podrška je krucijalna i postaje sve bitnija u digitalizaciji, optimizaciji i generalno transformaciji banke, kako interno, tako i u proizvodima i uslugama koje nudi tržištu. IT treba da prihvati tu ulogu kao čast i privilegiju, ali i odgovornost u budućem napretku banaka“, istakao je Amer Hadžikadić, član Uprave Sparkasse Bank.

"Tehnološki trendovi, nove generacije i vrijeme pandemije kao pokretači digitalizacije s jedne, te spremnost finansijskog, regulatornog i IT sektora s druge strane samo su neke od tema kojih smo se dotakli tokom panela „Road to recovery – Bank of the Future“ u organizaciji AmCham BiH, uz podršku Oracle BH. Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo podijeliti informacije kako smo mi u Info Studiu kao jednom od bh lidera u isporuci softverskih rješenja za finansijske institucije odgovorili na sve izazove i uspješno podržali korake digitalne transformacije svih naših klijenata implementirajući Smart rješenja zasnovana na cloud, AI/ML, IoT, AR/VR, Analytics i drugim najmodernijim svjetskim tehnologijama i konceptima“, rekao je Bojan Sadiković, direktor prodaje u kompaniji Info Studio

Dejan Vukosavljević, član Uprave Nova Banka a.d. Banja Luka je istakao važnost sinergije svih ključnih strana u ovom procesu kako bi se finansijski sektor podigao na novi nivo, kvalitetno uveli noviteti i efikasno kombinovali sa uspješnim praksama od ranije. 

Panel je zaključio Alen Husić, Acting Country Leader u kompaniji Oracle uz stavljanje akcenta upravo na sinergiju između poslovnih strana i IT-a, obzirom na brzinu i agilnost za koju su se svi složili da je temelj za buduće uspjehe. 

„Lično mi je zadovoljstvo da smo skupa s AmCham BiH realizovali ovako produktivan panel sa top stručnjacima iz financijskog i IT sektora. Kako su panelisti istaknuli, jedina prava konstanta je potreba za promjenom i mi kao vendor i naši partneri to jako dobro razumijemo jer i sami prolazimo kroz transformacijske procese. Nadamo se da će panel biti tek početna tačka za bolju međusobnu saradnju između svih nas u lancu uključujući i regulatora bankarskog sektora“, dodao je Husić.

AmCham BiH će nastaviti biti glas biznisa i podržavati aktivnosti koje imaju pozitivan uticaj na razvoj ekonomije i poslovne klime u BiH.