Podijelite:

Američka trgovačka komora u BiH je u saradnji sa svojim članicama Mistral i Logosoft, u mjesecu aprilu, organizovala niz sesija posvećenih cyber sigurnosti, kao temi od izuzetne važnosti za sve biznise, bez obzira kojoj industriji pripadali.

Na prvoj sesiji smo imali zadovoljstvo ugostiti G. Petera Mitchenera, Senior National Intelligence Officera za oblast cyber sigurnosti u FBI. G. Mitchener je pokazao izuzetnu ekspetizu i podijelio sa učesnicima bogato iskustvo rada u FBI. 

Na drugoj i trećoj sesiji smo ugostili domaće predavače sa velikim iskustvom u internacionalnim projektima, domaćim kompanijama i u okviru predavačkih aktivnosti. 

Riječ je o g. Damiru Dizdareviću, CEO Logosoft,  koji je na drugoj sesiji govorio o značaju zaštite identiteta u kreiranju cyber strategije, i g. Jasminu Azemoviću, CISO Mistral, koji je govorio o cyber napadima i kako ih spriječiti, odnosno šta uraditi ako se oni dese. 

Između ostalog, dotakli smo se jako interesantnih pitanja poput: 

  • Da li nas više čini nervoznima gubitak lične karte ili jednog od digitalnih identiteta (npr. Linkedin naloga)?
  • Da li kao kompanije i kao pojedinci dovoljno ulažemo u zaštitu digitalnih identiteta?
  • Da li znamo kako spriječiti cyber napad i imamo li strategiju kako se odbraniti ako smo napadnuti?

Damir i Jasmin su podijelili svoje široko iskustvo iz prakse, a ako bismo morali sumirati ova dva fantastična predavanja u jednu poruku to bi bila ova: 

Cyber sigurnost je proces, a ne krajnje odredište svake kompanije i pojedinca, te je jako važno da svi u organizaciji posjeduju dovoljan nivo znanja i razumijevanja ovog procesa..

Još jednom se zahvaljujemo našim članicama na podršci u organizaciji događaja koji je privukao preko 220 učesnika tokom  tri sesije u proteklom periodu.