Podijelite:

Američka trgovačka komora u BiH je u saradnji sa kompanijom članicom Authority Partners organizirala sastanak AmCham ICT komiteta s gospodinom Elmedinom Konakovićem, premijerom Kantona Sarajevo. Sastanak je organiziran s ciljem uspostavljanja suradnje između AmCham-a BiH i Kantona Sarajevo, radi provođenja aktivnosti / mjera iz Strategije AmCham ICT komiteta 2015. - 2016. koje su u nadležnosti Kantona Sarajevo, kroz različite modele sudjelovanja ICT-a kompanije.

Na sastanku je istaknuto da bi Vlada Kantona trebala imati namjeru razvijati konkurentnost Kantona Sarajevo slijedeći primjere zemalja EU, brzi razvoj sektora informacionih tehnologija („ICT“), stvaranjem fleksibilne radne snage sa potrebne digitalne vještine, promoviranje izgradnje ICT infrastrukture, privlačenje ICT ulaganja i općenito stvaranje bolje poslovne klime u BiH. Kao i činjenica da AmCham BiH, uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, u svom članstvu ima kompanije koje su zainteresovane za razvoj ICT sektora, a radi konkurentnosti zemlje i vlastitog poslovanja.

Sastanak je zaključen saradnjom AmCham-a BiH i Kantona Sarajevo, gdje je premijer Kantona Sarajevo sazvao sve na još jedan sastanak, za 15 dana, u zgradi Vlade Federacije. Na slijedećem sastanku bit će prisutni ministri nadležnih ministarstava od interesa za realizaciju aktivnosti u Strategiji, kako bi ih ujedinjeno bilo lakše provoditi Akcijski plan predložen u Strategiji AmCham ICT komiteta za 2015. - 2016., što može biti ICT sektor u BiH je pokretač ukupnog ekonomskog razvoja u BiH.