Podijelite:

Američka trgovačka komora u BiH uz podršku Američke ambasade u BiH održala je sastanak na temu „Pregled USAID-a BiH“, s novoimenovanim direktorom Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, gospodinom Peterom Duffyjem.

Razlog za organiziranje ovog skupa bio je stvaranje prvih koraka suradnje između privatnog i nevladinog sektora, okupljeni, što efikasnije može osigurati bolje ekonomske mogućnosti, ojačati vladavinu zakona i promovirati demokratske principe i samim tim poboljšati život građana BiH .

Direktor Misije USAID-a u BiH, gospodin Peter Duffy, na ovom je sastanku predstavio i podijelio sa članovima AmCham-a BiH USAID pregled Bosne i Hercegovine. Prvi i najvažniji cilj USAID-a je pomoći u stvaranju stabilnije BiH, čime se bliži euroatlantskim integracijama. USAID će to učiniti primjenom američkog programa vanjske pomoći, kroz dva uzajamno ojačana razvojna cilja - demokratiju i upravljanje i ekonomski rast.

Kada je u pitanju cilj razvoja demokratije, USAID jača demokratske institucije BiH povećavajući angažman građana u upravljanju, fokusirajući se prvenstveno na područja vladavine zakona, dobrog upravljanja i civilnog društva. USAID također sarađuje s lokalnim samoupravama na poboljšanju usluga za korisnike, administrativnih sistema, budžetiranja i upravljanja finansijama, kako bi se smanjile mogućnosti za korupciju. USAID-ovi programi civilnog društva jačaju neovisne medije i osnažuju organizacije i građane da se uključe u zagovaranje i građanske akcije za poboljšanje kvaliteta života građana BiH. Ovi programi pomažu nevladinim organizacijama da izgrade strateška partnerstva s vladom i stoga poboljšavaju financijsku održivost sektora. Cilj kojim USAID provodi svoj cilj demokratije i upravljanja u BiH je: Više funkcionalnih i odgovornih institucija i aktera koji udovoljavaju potrebama građana.

Konkurentna, tržišno orijentirana ekonomija koja pruža bolje ekonomske mogućnosti za sve njene građane cilj je USAID-a za ekonomski rast BiH. USAID nastoji poboljšati ekonomske mogućnosti u BiH usmjeravajući sektore s najvećim potencijalom rasta: poljoprivredu, drvne proizvode, turizam i laganu proizvodnju. Korupcija je takođe sveobuhvatno područje fokusa jer je prisutna u mnogim aspektima života BiH - uključujući obrazovanje, zdravstvo, pravosudni sistem i javni sektor zapošljavanja - i velika je prepreka napretku u BiH.

Da bi se pozabavila energetskom učinkovitošću, USAID-ova aktivnost ulaganja u energetiku sarađivat će s relevantnim kolegama u Bosni i Hercegovini (BiH) na razvoju sheme EEO prilagođene BiH. Primjenom modela finansiranja industrija energetske učinkovitosti mogla bi iskoristiti svoj veliki potencijal i stvoriti prijeko potrebna radna mjesta u BiH.

Sastanak je završen s puno pozitivnih komentara članova AmCham BiH koji potencijal vide u programima USAID-a, koji traže sve upravljive i moguće mogućnosti za promociju transparentnosti unutar svih korisnika u javnom i privatnom sektoru. Saradnja javnog i privatnog sektora može osigurati političku stabilnost, potaknuti nacionalnu identifikaciju i stvoriti jedinstveni ekonomski prostor za BiH.