Podijelite:

Članica kompanija Američke trgovačke komore INTERA Tehnološki park organizovala je prvi internacionalni online B2B događaj u Bosni i Hercegovini pod nazivom Connecto 2020!

Cilj B2B događaja je povezati bosanskohercegovačku dijasporu s lokalnim poduzetnicima te im olakšati proces internacionalizacije, ali i povećati ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Važnost povezivanja ove godine je još i jača uzimajući u obzir izazove koje je pandemija koronavirusa stavila pred lokalno i svjetsko gospodarstvo. Prilagođavajući se novonastaloj situaciji, ovogodišnje izdanje konferencije Connecto premješteno je u online svijet omogućavajući sudionicima, bez obzira na njihovu geografsku lokaciju, povezivanje i sudjelovanje u jedinstvenom događaju sastavljenom od konferencije i B2B sastanaka.

Jednodnevna online konferencija otvorena je pozdravnim govorom gospodina Vedrana Šimunovića, izvršnog direktora INTERA Tehnološkog Parka koji je istaknuo ponos realizacijom i odazivom sudionika iz više od 25 zemalja svijeta na događaj koji doprinosi ostvarenju cjelokupne vizije INTERA Tehnološkog Parka koja se ogleda u unapređenju lokalnog poslovnog okruženja. Uvodnim obraćanjima gospođe Karin Rau, voditeljice GIZ-ovog projekta „Inovacija i digitalizacija u MSP u BiH“, gospodina Erica Nelsona, Veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini te gospodina Tomislava Ruka, člana Uprave i izvršnog direktora za marketing, prodaju i korisničku podršku u HT Eronetu, istaknuta je važnost poznavanja svoje domovine i njezinog potencijala od strane dijaspore, ali i značaj dijaspore za razvoj i budućnost Bosne i Hercegovine.

Uvodno predavanje održao je gospodin Armin Alijagić, predsjednik Naša perspektiva Group, koji je iznio statističke podatke o bosanskohercegovačkoj dijaspori, ali pozitivne prakse iz svijeta u kojima Bosna i Hercegovina i dijaspora mogu pronaći motiv i primjere koji se mogu primijeniti i u vlastitom povezivanju.

Program konferencije upotpunile su i prezentacije USAID-ovog projekta Diaspora Invest te GIZ-ovog programa develoPPP.de čiji je fokus upravo na mogućnostima podrške poslovne suradnje. Konferencija je završena izlaganjem gospođe Aide Ibričević koja se osvrnula na prepreke, strategije i uspješnost dobrovoljne povratne migracije u Bosnu i Hercegovinu.

Kao važan segment događaja INTERA Tehnološki Park, u suradnji sa suorganizatorima i partnerima te uz podršku Europske poduzetničke mreže (EEN), nakon oficijelnog događaja, organizovao je online B2B sastanke koji je sudionicima pružio mogućnosti da na najefektivniji način identificiraju poslovne partnere, klijente i/ili dobavljače. Njih više od 300 iz više od 25 zemalja svijeta tokom tri dana imali su priliku susresti se s potencijalnim partnerima, suradnicima i klijentima iz cijelog svijeta ostvarujući prve kontakte te stvarajući temelje za izlazak na nova tržišta.