Podijelite:

Američka tgovačka komora u BiH u partnerstvu sa kompanijom članicom - Sector Security, obilježila je Međunarodni dan borbe protiv korupcije organizovanjem Konferencije pod nazivom „Korupcija u odnosu na razvoj BiH“ u Banja Luci.

 

Korupcija odvraća od ulaganja, uzrokujući nepredviđene troškove. To pomaže rastu sive ekonomije, smanjujući državne prihode na temelju neplaćenih poreza, povećava ukupne troškove i tako ometa razvoj Bosne i Hercegovine. Te su činjenice spomenute kroz dva panela na konferenciji, na kojoj je moderatorica gospođa Svetlana Cenić s panelistima, kako iz javnog tako i iz privatnog sektora, razgovarala o rupi problema korupcije i njezinim mnogim posljedicama koje ometaju razvoj BiH . Na početku konferencije, tokom svog uvodnog govora, gostima se obratio gospodin Edward Gallagher, direktor Američke ambasade u Banjoj Luci, koji je govorio o Američkom zakonu o korupciji u inozemstvu koji zabranjuje američkim kompanijama da se bave korupcijom ili podmićivanjem u inozemstvu.

 

Kroz prvi panel pod nazivom "Šta institucije kažu kako korupcija utiče na razvoj Bosne i Hercegovine ..." predstavnici Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Transparency Internationala, Službe za podršku borbi protiv korupcije i revizije javnog sektora Republike Srbije razgovaralo se o tome koliki utjecaj ima korupcija u BiH na razvoj zemalja, dok su u panelu posvećenom mišljenju privatnog sektora u BiH, na istu temu, predstavnici tri kompanije članice kompanije AmCham BiH: UniCredit Bank AD Banja Luka, sektor Sigurnost, Telemach zajedno sa investicijom Arifagic, podijelili su sa publikom svoj pogled na negativan utjecaj korupcije.

 

„Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini prepoznaje da je pristupanje Evropskoj uniji strateški prioritet BiH, dok razvijena korupcija u zemlji usporava njen razvoj i ulazak u EU. Stoga Komora, zajedno sa bezbroj članova, u svom svakodnevnom poslovanju uspostavlja dijalog između poslovne zajednice i vladinih institucija u BiH u cilju identificiranja prepreka za nesmetano poslovanje tržišta, a također nastoji otkloniti identificirane probleme koji stoje u način razvoja BiH “, rekla je Violeta Čibukčić, izvršna direktorica Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini.

 

Prema Svjetskoj banci “Pokazatelji upravljanja”, Bosna i Hercegovina kao zemlja u tranziciji je u odnosu na više od 200 zemalja ispod srednje ljestvice korumpiranih zemalja. Neadekvatni pravni i politički mehanizmi ne pružaju dovoljne garancije za efikasnu kontrolu raspolaganja javnih vlasti, što je „plodno tlo“ za korupcijske prakse. Takvo okruženje u poslovanju javnog i privatnog sektora negativno utječe na ekonomske uvjete zemlje.