Podijelite:

Predstavnici domaćih i međunarodnih, svjetski poznatih kompanija iz IKT industrije, članovi Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini, koji su formirali AmCham IKT komitet, održali su sastanak sa premijerom FBiH, gospodinom Fadilom Novalićem, kako bi predstavljanja važnosti praćenja Digitalne agende Evropske unije iz IKT sektora u BiH.

 

IKT sektor jedan je od glavnih pokretača evropske ekonomije, njegova vrijednost u evropskoj ekonomiji je 600 milijardi eura (4,8% BDP-a). Dok evropska digitalna ekonomija raste i opstaje u svim ekonomskim sektorima, razvoj IKT sektora u Bosni i Hercegovini izdržava razvoj zbog zastarjelih vladajućih propisa o IKT-u kao i nedostatka sistema profesionalnog obrazovanja. Tokom sastanka predstavljena je Strategija AmCham BiH za IKT 2015-2016, nudeći prijedloge kako IKT sektor može utjecati na ukupni ekonomski rast Bosne i Hercegovine.

 

Glavni motiv susreta članova AmCham BiH i premijera FBiH bio je ukazati na značaj IKT sektora u BiH, te da on može biti jedan od ključnih pokretača konkurentnosti i ekonomskog rasta zemlje, nadajući se da će vlada započeti poboljšavati poslovno okruženje za IKT sektor.

 

Premijer je pokazao veliko zanimanje i volju da čuje glas IKT industrije u BiH, pa je tako predložio novi sastanak za 15 dana koji bi trebao rezultirati potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju s Američkom trgovačkom komorom Bosne i Hercegovine. , to će poslužiti kao platforma za efikasnije i brže provođenje predloženih koraka potrebnih za uspostavljanje IKT sektora u BiH kao ključnog pokretača ekonomskog razvoja zemlje.

 

Smatra se da je ovaj sastanak od velikog značaja za ekonomiju BiH, jer ako bi se predloženi koraci realizirali u roku od godinu dana, to bi predstavljalo veliku promjenu u odnosima ključnih ljudi u zemlji, u smjeru napretka ka pridruživanju EU i općem poboljšanju poslovnog okruženja u BiH.